szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jancsó Gábor degeneráltnak nevezte egy LMBTQI témájú rendezvény résztvevőit.

Jancsó Gábor még 2018-ban nevezte „degeneráltnak” azokat, akik részt vettek a Háttér Társaság egyik LMBTQI témájú eseményén, egyúttal arra szólította fel őket, hogy „kezeltessék ezt a betegséget”.  A bíróság most kimondta, Jancsó Gábor becsületsértést követett el – írja a Háttér Társaság keddi közleményében.

2018-ban a Budapest Pride Fesztiválra szervezett a Háttér Társaság egy eseményt a beszélgetés és a közösség erejéről az Aurórában. A rendezvényt azonban három szélsőjobboldali demonstráló zavarta meg, akik verbálisan sértegették a résztvevőket, hangoztatva, hogy „degeneráltak” és „a társadalom szégyenei vagytok”, „kezeltessétek ezt a betegséget”, illetve „titeket gyógyítani kellene”.

Az ügy több bíróságot is megjárt, az eljárásjogi kérdések egészen az Alkotmánybíróságig jutottak el: az AB a sértetteknek igazat adva megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék döntését és a bíróságot új eljárásra utasította, így kerülhetett annak végére csak öt évvel később pont. A megismételt eljárásban mind a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mind a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy becsületsértő, így

jogellenes nyilvános rendezvényeken ilyen becsmérlő kifejezésekkel illetni az LMBTQI-embereket.

Emellett a Törvényszék azt is kimondta, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem korlátlan, és nem élveznek védelmet a gyalázkodó, valótlan tartalmú tényállítások, kijelentések.

Ezek alapján a Törvényszék megállapította, hogy Jancsó Gábor kijelentései sértették a rendezvényen résztvevők emberi méltóságát és a róluk kialakult társadalmi megítélést, ezért öt rendbeli becsületsértés miatt megrovásban részesítette őt.