szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánypárti publicista keményen beszólt a köztársasági elnöknek. Olyan keményen, mint még senki az utóbbi napokban a fideszes táborból.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Hosszú publicisztikában szállt bele Novák Katalinba Bayer Zsolt. Bayer a Magyar Nemzeten megjelent írásának első mondatában azonnal felszólít mindenkit:

Ne tegyünk úgy, mintha nem lenne ügy! Ügy van. Ráadásul ez az ügy nem csupán jogi, hanem morális természetű. S mint ilyen, a mi közösségünk szíve közepébe talált.

A kormánypárti publicista szerint jogi értelemben nincs is miről beszélni, hiszen „minden a lehető legjogszerűbben történt”. Így nem is ír egy sort sem név szerint arról a Varga Juditról, aki volt igazságügyi miniszterként felterjesztette, majd ellenjegyezte K. Endre kegyelmét és aki nélkül a férfi nem kaphatott volna kegyelmet. Annyit ír csupán a kormány felelősségét az ügyben mintegy elkendőzve, hogy "a magyar jogrendben és alkotmányos berendezkedés szerint a köztársasági elnök bármikor felülbírálhatja, megkérdőjelezheti a kormány vagy a parlament döntéseit, ám fordítva erre nincs semmilyen lehetőség". Majd hosszan vizsgálja az ügy morális részét és gyorsan meg is állapítja: szerinte a hazai, vagy globális baloldalnak nincs morális alapja bármit követelnie Novák Katalintól. Hasonlóra célozgatott pénteki rádiós interjújában egyébként Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is.

Majd azt írja:

A köztársasági elnök nem hallgathat tovább. Meg kell szólalnia és el kell mondania, mit miért tett. Meg kell indokolnia döntését, el kell mondania, ki és milyen indokkal kért kegyelmet, s ő milyen megfontolások alapján döntött úgy, ahogy. Ez nem úszható meg, nem spórolható meg – ez morális kötelesség. Ezt várjuk. És tőle várjuk.

Novák ilyen kemény felszólítást eddig a jobboldali táborból egyáltalán nem kapott arra, hogy tisztázza, miért adott kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki arra akarta rávenni az intézmény pedofil igazgatójának áldozatait, hogy vonják vissza az igazgatóra terhelő vallomásaikat. Ugyan arra Kocsis is célozgatott, hogy jó lenne tudni, Novák miért döntött K. Endre kegyelme mellett, de ennyire erősen ő nem fogalmazott.

Írását Bayer végül azzal zárja:

Tisztelt köztársasági elnök asszony! Várjuk a válaszokat.