2027-re épülhet fel az új művészeti múzeum Berlinben

AFP  20240209  34HZ3WX  v1  HighRes  GermanyCultureArtMuseumCons
2024.02.10. 09:24
Új, a 20. századi alkotásokkal foglalkozó művészeti múzeum alapkövét tették le ünnepélyes keretek között Berlinben. A Berlin Modern néven emlegetett múzeum a német Neue Nationalgalerie (Új Nemzeti Galéria) hetedik helyszíneként épül fel, várhatóan 2027-re.

A Neue Nationalgalerie hatalmas gyűjteményének elhelyezésére további helyszínekre van szükség Berlinben. A múzeum mintegy 5000 műalkotásából jelenleg csak 172-t tudnak bemutatni a Neue Nationalgalerie termeiben – mondta Klaus Biesenbach igazgató a Berlin Modern néven emlegetett épület alapkőletételén, vette észre a kultúra.hu.

A Berlin modern múzeum létrehozásának teljes költségvetése mintegy 450 millió euróra (175 milliárd forintra) rúg. 

Az új gyűjteménytár energiahatékonyságával kapcsolatban felmerült korábbi aggodalmakra válaszolva Claudia Roth német kulturális kormánybiztos elmondta, hogy a múzeum terveit átdolgozták, és reméli, hogy a fenntarthatóság példaképe lesz. 

Az új múzeumot a Neue Nationalgalerie (Új Nemzeti Galéria) szomszédságában építik fel.  

Hiánypótló intézmény lesz

Az épület terveit és a változtatásokat is a svájci Herzog & de Meuron építésziroda készítette. Ez az iroda dolgozott korábban a hamburgi Elbphilharmonie koncertterem, a pekingi olimpiai stadion és a müncheni Allianz Aréna tervein is.

A Berlin Modern múzeum látványterve
A Berlin Modern múzeum látványterve
Fotó: Herzog & de Meuron / Louise Bourgeois / Yayoi Kusama

Kai Wegner, Berlin polgármestere hangsúlyozta, hogy az új múzeum fontos, hiánypótló intézménye lesz a város kulturális életének, felépítését indokoltnak és feltétlenül szükségesnek nevezte.

Az 1968-ban átadott Neue Nationalgalerie öt évig tartó, átfogó felújítási munkálatai 2021-ben fejeződtek be.

(Borítókép: A Berlin Modern múzeum alapkőletétele Berlinben 2024. február 9-én. Fotó: Stefanie Loos / AFP)