Tetszett a cikk?

A köztársasági elnök feltehetően megszakította katari látogatását és hazatért. A radarkép alapján repülőgépét eldugták a nyilvánosság elől: a repülőtér 1-es terminálján, épületek takarásában állt meg a gép.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Magyar Honvédség HUAF122 jelű, 604-es lajstromjelű repülőgépe:

 

hvg.hu

A gépet az 1-es terminál előtti futópályára parancsolták le az ADS-B Exchange radarképe szerint. Az szintén a radarképről látszik, hogy a gép jókorát került leszállás előtt: elrepült a reptértől északra és csupán Szentendre felett fordult vissza a futópálya felé, hogy aztán azt Budapest felett végigsuhanva közelíthesse meg azt.

A gépet távol a kíváncsi szemektől, az 1-es terminálon parkolták le. Ez azért is furcsa, mert Novák útjai előtt és után legtöbbször a köztársasági elnök a 2-es terminálnál szokott parkolni a gép, igaz, mindenkori utasai az épületbe soha nem mennek be.

 

hvg.hu

Az 1-es terminált mára jellemzően teherszállító repülőgépek használják (nem véletlen, hogy a terminálra szinte tökéletes kilátást nyújtó domb neve "Cargodomb"), de ide szokták parkolni azokat a magángépeket is, amelyekkel a NER-elit közlekedik. A Mészáros Lőrinc által is használt OE-HUG osztrák lajstromjelű Bombardier is többször parkolt már ezen a terminálon.

A 604-es lajstromjelű honvédségi gép Katarból tért haza, pont onnan, ahová csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök utazott. A köztársasági elnök feltehetőleg megszakította közel-keleti útját a pedofilbotrány miatt. Vasárnap kellett volna még hivatalos programja szerint találkoznia Tamím bin Hamad ál-Száni sejkkel.

 

hvg.hu

A köztársasági elnök tavaly áprilisban adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. K. Endre arra akarta rávenni a pedofil igazgató ellen valló fiatalokat, hogy változtassanak vallomásukon.

Megkerestük a Sándor-palotát, hogy Novák rajta volt-e a gépen, miért szakította meg programját, illetve tervezi-e lemondását. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 

Nehéz-Posony Kata: Bajok a kegyelem körül

Nagy bajok vannak az elnöki kegyelem körül, de nem kizárólag azért, mert a pedofíliával összefüggésbe hozható bűncselekményt érintette. Baj van a reakciókkal is, minden oldalon. A HVG jogásza, Nehéz-Posony Kata foglalta össze ezeket a bajokat.

 

A kegyelembotrány öt legfőbb dilemmája: ezért nem tudja se lemondatni, se megvédeni Novák Katalint Orbán Viktor

Novák Katalin kegyelmi ügye korábban nem látott fejtörést okoz a kormánynak: a botrány már a fideszes valóságba is szivárog befelé, így egyre valószínűtlenebb, hogy magyarázat nélkül, a megszokott zajkeltéssel lendüljön túl rajta a rendszer. Lemondatni mégis legalább ilyen nehéz feladat.

Remek kapcsolatokkal rendelkezett K. Endre és erdélyi családja

K. Endre édesanyja a székelyföldi Zabolához kötődik, több filmben szerepelt a szintén ott élő Mikes Katalin grófnővel. Utóbbi menye Ugron Zsolna írónő, volt műsorvezető, akinek könyvét anno Lévai Anikó méltatta. K. pedig baráti kapcsolatban volt a legendás Buzánszky Jenővel.

Összes cikkünket K. Endre ügyével kapcsolatban ide kattintva tudja elolvasni.