szerző:
Tetszett a cikk?

Szűk két hónappal azután, hogy véget ért a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája csoportköre, visszatérnek a kontinens legjobbjai. De nem csak a BL, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga küzdelmei is folytatódnak, ráadásul mindhárom sorozatban lesznek magyar érdekeltségű csapatok. A Bajnokok Ligájában a Willi Orbánt és Gulácsi Pétert foglalkoztató RB Leipzigért, az Európa-ligában Szoboszlai Dominik Liverpooljáért és a Sallai Rolanddal felálló Freiburgért, az Európa-konferencialigában pedig a Ferencvárosért és a Bolla Bendegúzzal rohamozó Servette-ért szurkolhatunk az egyeneskieséses-szakaszban.

Számos izgalmas mérkőzést tartogatott a Bajnokok Ligája csoportkörének zárófelvonása, ahol a legnagyobb meglepetést minden bizonnyal a Manchester United kiesése szolgáltatta. A „vörös ördögökre” nehéz feladat várt, ugyanis a csoportkör utolsó fordulóját az A jelű négyes utolsó helyéről várták és a listavezető Bayern München ellen kellett volna csodát tenniük hazai pályán. A német bajnok végül Kingsley Coman góljának köszönhetően elhozta a három pontot az Old Traffordról, és mivel a Köbenhavn legyőzte a Galatasarayt, a dánok jutottak tovább ebből a kvartettből.

 

Kingsley Coman gólöröme a Manchester United-Bayern München mérkőzésen
AFP / Peter Powell

Szintén nagy meglepetés volt a Sevilla gyengélkedése a B-csoportban. Az Európa-liga címvédője mindössze két pontot szorgoskodott össze az Arsenal, PSV, Lens hármassal szemben, így még az El-ben sem tudja megvédeni címét a spanyol csapat. Nagyot küzdött viszont az El helyek egyikéért Schäfer András klubja, az Union Berlin. A német együttes az utolsó fordulóban a már biztosan csoportelső Real Madridot fogadta hazai pályán, győzelmével pedig odaérhetett volna a C-                     csoport harmadik helyére. Kevin Volland góljával vezetett is a fővárosi csapat, majd öt perccel a lefújás előtt egyenlítettek Alex Král góljával, a Real végül elvitte mindhárom pontot és ezzel 100 százalékos mérleggel zárt csoportja élén, megelőzve a 10 pontos Napolit és a harmadik helyen végző Bragát.

A D jelű négyes szenzációját a csoportot megnyerő Real Sociedad szolgáltatta, aki – sorrendben – az Internazionalét, a Benficát és a Salzburgot is maga mögé utasította. Az E-csoport nem okozott meglepetést, az Atlético Madrid és a Lazio simán vették az akadályt, mögöttük a Feyenoord ért oda az El helyekre, a Celticnek pedig a megszerzett négy pont kevés volt a kupatavaszhoz. A legnagyobb felfordulás talán az F jelű kvartettben volt, ahol az egyetlen biztos dolognak a Borussia Dortmund továbbjutása tűnt, a sárga-feketék 11 ponttal zártak az élen, utánuk viszont teljes volt a káosz. A zárófelvonás előtt még a Paris Saint-Germain, az AC Milan és a Newcastle is továbbjuthatott, egyedül viszont a PSG-nek volt a saját kezében a sorsa. Úgy tűnt, a francia bajnok nem él a lehetőséggel, 1–1-es döntetlent játszott Németországban, de végül az iksz is elég volt számára, miután a Milan hátrányból felállva verte a Newcastlet. A piros-feketéknek ez a győzelem Európa-ligát ért, a „Szarkák” 5 ponttal zártak csoportutolsóként.

A G jelű négyesben minden a papírforma szerint alakult, a Manchester City mögött az RB Leipzig jutott tovább, ahogyan talán a H csoport sem okozott meglepetést: a Barcelona mellett az utolsó fordulóban rangadót nyerő Porto jutott tovább, a Sahtar Donyecknek így maradt az El, az Antwerpen pedig hiába verte a Barcát a zárókörben, három ponttal az utolsó helyen végzett.

 

A Leipzig svéd középpályása, a 10-es számú Emil Forsberg (2.balról) gólt szerez 2-1-re az RB Leipzig és a Young Boys között a Bajnokok Ligája G csoportjában játszott labdarúgó-mérkőzésen a kelet-németországi Lipcsében 2023. december 13-án.
AFP / Ronny Hartmann

A sorsolásánál a csoportmásodikok mellé húzták a csoportelsőket úgy, hogy az azonos négyesből továbbjutott, illetve azonos országbeli együttesek nem kerülhettek össze. Pikáns összecsapásokat hozott a svájci sorsolás, hiszen az előző kiírás döntőse, az Inter az Atlético Madridot, az olasz bajnok Napoli a spanyol bajnok Barcelonát, a magyar kettőssel rohamozó Lipcse a címvédő Manchester City-t, a csoportjából épphogy csak továbbjutó PSG pedig a csoportgyőztesek közül talán „leggyengébbnek” számító Real Sociedadot kapta. Így alakultak tehát a Bajnok Ligája nyolcaddöntőinek párosításai:

  • FC Porto (portugál) – Arsenal (angol)
  • Napoli (olasz) – FC Barcelona (spanyol)
  • Paris Saint-Germain (francia) – Real Sociedad (spanyol)
  • Internazionale (olasz) – Atlético Madrid (spanyol)
  • PSV Eindhoven (holland) – Borussia Dortmund (német)
  • Lazio (olasz) – Bayern München (német)
  • FC Köbenhavn (dán) – Manchester City (angol)
  • RB Leipzig (német) – Real Madrid (spanyol)

A nyolcaddöntők február 13-án kezdődnek, az utolsó mérkőzéseket március 13-án rendezik meg.

A második és a harmadik számú európai kupasorozatok sajátossága, hogy a csoportgyőztesek nem lépnek pályára a playoff első körében, így az amúgy is sűrű menetrenddel rendelkező Liverpool két meccset nyert azzal, hogy csoportja élén végzett. Hasonló helyzetben van csoportelsőségének köszönhetően a Bayer Leverkusen, a West Ham United, a Brighton, az Atalanta, a VIllereal, a Glasgow Rangers és a Slavia Praha is. A névsorból már látszik, hogy az angol klubok taroltak eddig az Európa-ligában, hiszen mindhárom szigetországi gárda megnyerte négyesét. Közülük is az A csoportban szereplő West Ham gyűjtötte a legtöbb pontot, szám szerint 15-öt, 5 győzelem mellett egyszer kaptak ki, méghozzá a Ferencváros Ekl-ellenfele, az Olimpiakosz ellen. Az A-csoport második helyén az utolsó fordulóban rangadót veszítő Freiburg végzett, így Sallai Roland csapata a BL-ből kieső, és a rekordgyőztes Sevillát megelőző Lenst kapta.

 

Sallai Roland a Freiburg középpályásának küzdelme a VfB Stuttgart elleni Bundesliga mérkézésen
AFP / Thomas Kienzle

A csoportkör egyik, ha nem a legnagyobb meglepetése az Ajax kiesése volt. A bajnokságban is gyengélkedő holland együttesnek mindössze 5 pontra futotta erejéből, így nem is volt kérdés a Brighton és a Marseille továbbjutása. A másik meglepetés a Betis korai El-búcsúja volt, a spanyol csapat azonban az utolsó két fordulóban a Sparta Praha és a Rangers ellen is elvérzett, így végül csak harmadik lett a C csoportban. Nem történt különösebb meglepetés a többi négyesben, talán csak a sorrendet illetően: A D jelű kvartettet az Atalanta nyerte a Sporting előtt, az E csoportot behúzta a Liverpool a Toulouse elől, az F csoportból a Villareal és a Rennes, a G-ből a Slavia Praha és a Roma, a H-ból pedig a Leverkusen és a Qarabag jutott tovább. A G csoportban a svájci Servette ugyan nem jutott tovább, de harmadik helyének köszönhetően az Ekl-ben folytathatja tavasszal.

Néhány mondat erejéig mindenképp érdemes kitérni a „vörösök” Európa-liga mérkőzéseire, ugyanis szembetűnő volt, hogy amíg hazai pályán káprázatos formát mutatott Jürgen Klopp csapata – három győzelem, 11 rúgott és 1 kapott gól –, addig idegenben nagyon megszenvedett: egy győzelem és két vereség volt a Pool mutatója, 6–6-os gólkülönbséggel. Azzal persze nem vádolható a német tréner, hogy ne adott volna lehetőséget a cserejátékosoknak. A csoportmeccseken olyan játékosok is pályára léptek, mint Jarell Quansah, Conor Bradley, Luke Chambers, Kaide Gordon, Ben Doak vagy éppen Caoimhin Kelleher, akik finoman szólva sem számítanak kezdő játékosoknak (bár zárójelben érdemes kiemelni Conor Bradley-t, aki Trent Alexander-Arnold sérülése miatt bekerült a Chelsea ellen a kezdő tizenegybe és káprázatos formát mutatott. Egy gólt és két asszisztot jegyzett, második gólpasszát éppen Szoboszlainak adta). A magyar válogatott csapatkapitánya egyetlen meccsen sem kezdett az Európa-ligában, három alkalommal azonban becserélte őt Klopp.

 

Az ember, aki feltámasztotta a Liverpoolt

Bejelentette távozását Jürgen Klopp, már csak a szezon végéig irányítja a Liverpool FC csapatát. A német trénerrel nyolc és fél év alatt megnyerték a Bajnokok Ligáját, a Premier League-et, a Klubvilágbajnokságot, az FA-Kupát, a Ligakupát és az UEFA-szuperkupát, valamint az angol szuperkupát. Portré Jürgen Kloppról.

Európa-liga párosításai a legjobb 32 között:

  • Feyenoord (holland) – Roma (olasz)
  • Milan (olasz) – Rennes (francia)
  • Lens (francia) – Freiburg (német)
  • Young Boys (svájci) – Sporting CP (portugál)
  • Benfica (portugál) – Toulouse (francia)
  • Braga (portugál) – Qarabag (azeri)
  • Galatasaray (török) – Sparta Praha (cseh)
  • Sahtar Donyeck (ukrán) – Marseille (francia)

Az első meccseket február 15-én, a visszavágókat 22-én rendezik meg.

Magyar szemszögből mind közül a legérdekesebb kupasorozat az Európa-konferencialiga, itt szerepel ugyanis a Ferencváros, eddig nem is akárhogyan. Mondhatni, Európa-liga erősségű csoportba került a magyar csapat, végül veretlenül, csoportmásodikként jutott a kieséses szakaszba, miután a négyese utolsó helyén záró szerb Csukaricskit oda-vissza legyőzte, majd a Fiorentinával és a Genkkel is két-két döntetlent játszott.

A magyar bajnok 6 mérkőzésen 9 gólt szerzett és hatot kapott, a megszerezhető 18 pontból tízet begyűjtve ezzel. A sorsolásnál az égiek, és a görög válogatottal 2004-ben Európa-bajnok Traianosz Dellasz keze sem volt éppen a legkegyesebb a Ferencvároshoz, a magyar bajnok a görög Olympiakosz mellé került. A lehetséges ellenfelek közül a harmadik legértékesebb kerettel rendelkezik a görög együttes, a Transfermarkt adatai szerint 118,80 millió eurót ér a játékosok összértéke, a Ferencvárosnál ez a szám 52,98 millió euró. A két csapat eddig egy alkalommal találkozott a nemzetközi porondon, az 1996-1997-es UEFA-kupában a Ferencváros hazai pályán 3–1-re győzött, idegenben pedig 2–2 lett a vége, így 5–3-as összesítéssel jutott tovább a magyar csapat.

 

Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Fiorentina mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. december 14-én.
MTI / Kovács Tamás

A Servette a bolgár Ludogorec csapatát kapta, Bolláéknak pedig jó esélye van arra, hogy bejussanak a legjobb 16 közé. A playoffkör első fordulójában nem lépnek pályára az Ekl-csoportgyőztesek, ami azt jelenti, hogy az Aston Villa, a Fiorentina, a Lille, a Fenerbahce, a Bruges, a PAOK, a Viktoria Plzen és a Maccabi Tel-Aviv már ott van a nyolcaddöntőben.

Az Európa-konferencialiga párosításai a legjobb 32 között:

  • Olympiakosz (görög) – Ferencváros (magyar)
  • Sturm Graz (osztrák) – Slovan Bratislava (szlovák)
  • Servette (svájci) – Ludogorec (bolgár)
  • Union Saint-Gilloise (belga) – Frankfurt (német)
  • Betis (spanyol) – Dinamo Zagreb (horvát)
  • Ajax (holland) – Bodö/Glimt (norvég)
  • Molde (norvég) – Legia Warszawa (lengyel)
  • Maccabi Haifa (izraeli) – Gent (belga)

Az első mérkőzéseket február 15-én, a visszavágókat 22-én játsszák le.