Háború

Terroralagutat találtak az ENSZ székháza alatt a Gázai övezetben - videó

Az IDF szerint a földalatti létesítmény létfontosságú volt a Hamász gázai tevékenységeihez.

2024.02.11 08:35ma.hu

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy felfedezett egy Hamász-alagutat és egy titkos adatközpontot az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) kiürített székhelye alatt Gáza városában.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a földalatti "terroralagútba" vezető akna az ENSZ által támogatott iskola közelében volt. Az alagút másfél kilométer hosszú és 18 méter mélyen volt, és "a Gázai övezetben az UNRWA főhadiszállásaként szolgáló épület alatt haladt át" - közölte az IDF szombaton kiadott közleményében.

A földalatti épületegyüttes "a Hamász katonai hírszerzésének jelentős eszközeként szolgált" - közölte az IDF, hozzátéve, hogy "az UNRWA létesítményei látták el az alagutat árammal".

Az izraeli hadsereg azt is állította, hogy "nagy mennyiségű" fegyvert, köztük puskákat és gránátokat találtak az UNRWA központi irodájában.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa az állításokra reagálva azt mondta, hogy az ügynökség "nem tudja, mi van a gázai főhadiszállása alatt". Hozzátette, hogy az ENSZ személyzetét október 12-én evakuálták, és hogy "nem tudja megerősíteni vagy más módon kommentálni" az Izrael által felhozott állításokat.

"Az UNRWA egy humanitárius szervezet, amely nem rendelkezik sem katonai és biztonsági szakértelemmel, sem kapacitással ahhoz, hogy katonai ellenőrzéseket végezzen arról, hogy mi van vagy lehet a telephelye alatt" - írta Lazzarini az X-en (korábban Twitter).

Izrael Katz izraeli külügyminiszter elutasította Lazzarini magyarázatait, mint "a józan ész megsértését", és "azonnali lemondását" sürgette.

Az ENSZ-ügynökség, amelynek feladata a gázai palesztinok segítése volt, az elmúlt hetekben vizsgálat alá került, miután Izrael azzal vádolta meg több alkalmazottját, hogy segített a Hamásznak az izraeli városok elleni október 7-i halálos támadás végrehajtásában. Az ENSZ kilenc munkatársát elbocsátotta, és vizsgálatot indított az ügyben. A vádak hatására több ország, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is felfüggesztette az UNRWA finanszírozását.

Az ENSZ tűzszünetre szólított fel Gázában, és arra figyelmeztetett, hogy az izraeli hadművelet humanitárius katasztrófát okoz a palesztin enklávéban. A zsidó állam azt állítja, hogy mindent megtesz a civil áldozatok számának minimalizálása érdekében, és azzal vádolja a Hamászt, hogy civileket használ emberi pajzsként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.