szerző:
V.É.
Tetszett a cikk?

Nagy fanfárral érkezett meg Londonba, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy minden hidat felégetett maga mögött. Abból, ahogy az apja és a bátyja reagált az érkezésére, azt lehet kiolvasni, hogy a királyi család teljesen hátat fordított a „tékozló fiúnak”. Harry hiába is próbálkozik a hazatéréssel.

Hétfőn helyi idő szerint délután hatkor adta ki a Buckingham-palota a közleményt arról, hogy III. Károly királynál rákot diagnosztizáltak. A szövegben igyekeztek higgadtan fogalmazni, de a hír, hogy alig másfél évvel a trónra lépése után egy komoly betegséggel kell megküzdenie, így is sokkolónak hatott.

Alig egy órával később a sussexi herceg és hercegné „irodája” közleményt adott ki arról, hogy Harry az Egyesült Királyságba látogat, hogy meglátogassa a beteg apját. Később még egy közleményt kiadtak arról, hogy Harry egyedül utazik, a felesége és a gyerekei Kaliforniában maradnak.

A híradások alighogy elkezdték volna megemészteni és feldolgozni a Buckingham-palota közleményét, Károly rákdiagnózisa egyszer csak elkezdett Harryről szólni. (A király kisebbik fia egyébként választhatta volna azt is, hogy mindenféle hírverés nélkül utazik el Londonba, így nem követték volna minden lépését a kamerák. Nem tette.)

A brit sajtó hosszasan cikkezett arról, hogy ez a látogatás lehetőséget adhat a fagyos viszony felengedésére, hogy Károly betegsége felülírhat sok múltbeli bántást és sérelmet, és sokszor emlegették azt is, hogy a királyi családnak jól jöhetne a sussexi segítség most, hogy a legmagasabb rangú tagjaik egészségi okokból kiesnek a körforgásból, hiszen Károly mellett Katalin walesi hercegnő is lábadozással tölti a következő hónapokat, miután komoly hasi műtéten esett át.

A királyi család ezekre a felvetésekre nem reagált, de megtalálta a módját annak, hogy jelezze: a sajtótalálgatásoknak nincs semmi alapja, Harrynek nincs helye a királyi családban. Sem közeledésről, sem békülésről nincs szó, sőt Károly menetrendjéből ítélve Harry kifejezetten kényelmetlenséget okozott a királyra erőszakolt jelenlétével. Mivel Harry megosztotta a sajtóval az utazásának a tervét, nem nagyon hagyott választást az apjának: ha nem fogadja a kisebbik fiát, azzal csak rossz fényben tüntette volna fel magát. Vagyis Harry kész helyzet elé állította az apját.

Harry érkezik
HENRY NICHOLLS / AFP

Harry pánikszerű látogatása ellentétben állt a hivatalos közlemény óvatos, de higgadt hangnemével is, amely hangsúlyozta, hogy a király bizakodóan várja a kezelést. Harry sietsége viszont azt sugallta, mintha az apja már a halálos ágyán lenne – miközben Károly minden megnyilvánulása, a nyilvános megjelenéseitől kezdve egészen addig, hogy az uralkodói munka egy részével nem áll le, épp azt volt hivatott sugallni, hogy a király eltökélt a gyógyulásban, és nem a halálára készül. Mondjuk úgy, hogy Harry ismét nem segítette az udvar kommunikációját.

Harry más részről viszont nem vette elég komolyan az apja állapotát, vagy legalábbis felelőtlenül nem gondolta át, mennyire célszerű egy rákkezelésen áteső emberrel szemtől szemben találkozni egy 11 órás repülőút után, és kitenni a sérülékeny immunrendszerét mindannak a kórokozónak, amit egy ilyen utazás alatt össze lehet szedni.

Mint ahogy nem vette figyelembe egy ilyen látogatás érzelmi megterhelését sem, ami a diagnózis felett napirendre térni próbáló 75 éves király esetében szintén extra és felesleges megrázkódtatásnak számít. Harry a királynő temetése, azaz 2022 szeptembere óta nem beszélt szemtől szemben az apjával, egy ilyen találkozás érthető módon felkavaró és érzelmileg nehezen kezelhető.

És az udvar valójában nem is kért belőle. A királyi életrajzokat jegyző Robert Jobson arról ír, hogy a forrásai szerint Harry némi felfordulást okozott azzal, hogy a maga feje után menve kéretlenül és ilyen rövid határidővel átrepült a fél világon, és megjelent Londonban, a király pedig nem vette jó néven, hogy a fia, még ha jó szándékkal tette is, de kész tények elé állította őt, ráadásul épp egy olyan kényes időszakban, amikor békére és nyugalomra lett volna szüksége – ezért is tervezte, hogy a kezelés után Sandringhambe megy a feleségével. De csak késve tudtak elindulni, mivel Harryre vártak.

Bár Harryt fogadta az apja, de minden más gesztussal jelezte, hogy „ezt nem kellett volna”. Mint Jobson írja, a sussexi herceg nem kapott meghívást sem a Clarence House-ba, sem más királyi rezidenciára, így szállodai szobát kellett foglalnia az éjszakára. Nem jött szóba az sem, hogy Károlyékkal együtt Sandringhambe utazzon, és ott több időt töltsön az apjával.

Az udvar, bár nem kommentálta a látogatást, és az apa-fia találkozásról sem árult el semmit, megtalálták a módját annak, hogy jelezzék: az időtartamát tekintve ez nem volt több udvariassági gesztusnál Károly részéről. A Clarence House forgalmából ítélve Harry érkezése és távozása között körülbelül 45 perc telt el, ha ebből levonjuk az adminisztrációs időt (bekísérés, lepakolás, kézmosás stb.), akkor jó, ha 20 percet töltöttek együtt. Ráadásul a királyt és a királynőt szállító helikopter látványosan percekkel az után felszállt, hogy Harry elhagyta a Clarence House-t. Nem áll messze a valóságtól, ha azt mondjuk: Harryt faképnél hagyták.

ADRIAN DENNIS / AFP

A bátyja, Vilmos herceg még egy ilyen rövid találkozót sem engedett neki, a kettejük kapcsolatában a bizalomvesztés olyan színtűnek tűnik, amit talán már nem is lehet helyrehozni. A trónörökös megbocsáthatatlannak tartja, hogy az öccse az évek óta tartó vagdalkozás közepette a feleségét, Katalint is célba vette. Harry ennek ellenére tudatta a sajtóval, hogy nem zárkózna el egy találkozótól Vilmossal. A walesi herceg azonban megtehette, amit az apja nem: nem kért Harry kéretlen felbukkanásából. Különösen annak tudatában nem, hogy bármit is beszélnek, az nagy eséllyel a Netflixen vagy egy memoárban köt ki, márpedig Katalin műtéte után a mostani egy különösen privát időszak a walesi hercegi pár életében.

Hogy a sussexi herceg rövid, de jól dokumentált londoni útjának pontosan mi volt a motivációja, az nem világos. Harry hercegnek nem voltak hasonló gesztusai sem akkor, amikor Károly az apját, Fülöp herceget, majd az anyját, II. Erzsébet királynőt gyászolta (ebben az időszakban vették fel az Oprah-interjút, majd a netflixes sorozatukat), és a prosztatabeavatkozás hírére sem reagált (sőt ekkor a monarchiaellenes jamaicai miniszterelnökkel pózolt épp egy filmbemutatón). Hogy most miért döntött úgy, hogy akár hívatlanul is beállít, arról csak találgatni lehet.

Mindenesetre azzal a felismeréssel utazhatott haza alig 26 óra londoni tartózkodás után, hogy nem kívánatos személlyé vált a saját családjában.