:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 12. 12:02

Felgyújtottak egy Waymo önvezetőt a dühös kaliforniaiak

A lakosoknak kezd elegük lenni az autonóm robottaxikból.

Vandálok tettek használhatatlanná egy Waymo önvezető taxit San Franciscóban a hétvége folyamán. Először egy férfi ugrott fel a jármű motorháztetejére, majd betörte annak szélvédőjét, a műveletet tapssal jutalmazó tömegből utána többen festékszóróval estek neki az autónak, betörték annak ablakait, végül pedig fel is gyújtották azt. A helyi lapok beszámolói szerint a tűzoltók ugyan percek alatt megérkeztek a helyszínre, addigra az autót már ellepték a lángok. Mivel a jármű nem szállított utast, így személyi sérülés nem történt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A támadás indítékáról egyelőre nem nyilatkoztak a felek, de sejthető, hogy az elmúlt hónapban egyre feszültebbé vált hangulat vezethetett idáig. A kaliforniai közüzemi bizottság (DMV) tavaly augusztusban szavazta meg a Cruise és a Waymo robotaxijainak kiterjesztett működését, így a hét minden napján, a város egész területén lehetővé vált a fizetős taxiszolgáltatás működtetése. Azonban már az indulás sem volt zökkenőmentes: az első hétvégén egyre jelentek meg a közösségi felületeken a robotaxik meghibásodásairól szóló videók, a döntést ellenzők  félelmei pedig beigazolódni tűnnek. Pár nappal később San Francisco vezetése petíciót nyújtott be az engedély felülvizsgálására.

Később a Cruise egyik autója magával rántott egy gyalogost, így a Cruise engedélyét felfüggesztette a DMV, de a Waymo járműveivel szemben is fokozódott az ellenérzés, miután egy jármű a múlt héten elütött egy kerékpárost. A város lakosai a a hét minden napján, 24 órában üzemelő robottaxik elleni tiltakozás jeleként több helyen narancssárga kúpokat helyeztek az autók tetejére, így próbálják ellehetetleníteni az önjárókat.

00:57
 

Waymo driverless car vandalized, set on fire in San Francisco's Chinatown

Még több videó

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 12:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.