Varga Judit volt férje nem lemondott az óriásbankban, a minisztérium kezdeményezte megbízatása visszavonását

D KOS20200128005
2024.02.12. 17:33 Módosítva: 2024.02.12. 18:56
A Nemzetgazdasági Minisztérium 2024. január 18-án kezdeményezte Magyar Péter megbízásának visszavonását – tájékoztatta erről az Indexet a tárca, arra a kérdésünkre válaszul, hogy Varga Judit volt férje milyen körülmények között távozott az állami óriásbankban, az MBH Bankban viselt felügyelőbizottsági tagsági pozíciójából.

Amint arról beszámoltunk, a nagy port kavart kegyelmi döntése után szombat délután bejelentette lemondását Novák Katalin köztársasági elnök, nem sokkal később visszaadta országgyűlési képviselői mandátumát Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter.

Varga Judit volt férje, Magyar Péter szintén szombaton jelentette be: két állami társaságban betöltött pozíciójáról és a részben állami tulajdonú MBH Bankban viselt felügyelőbizottsági tagságáról is lemond. 

Szintén lemondok a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt.-ben viselt felügyelőbizottsági tagságomról. A lemondás mögött nem szakmai okok állnak.

Vasárnap este a Partizán adásában többek között arról beszélt, hogy az MBH Bank állami felügyelőbizottsági tagjának „a Nagy Márton-féle minisztérium kért fel”.

A minisztérium kezdeményezte

Magyar Péter kijelentéseivel kapcsolatban megkerestük a szakterületileg illetékes minisztériumokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium válaszát változtatás nélkül közöljük:

Magyar Péter az MBH Bank felügyelőbizottságának magyar állam által delegált tagja. Felügyelőbizottsági jogviszonyának kezdete 2022. szeptember 1., díjazása: havi bruttó 1,5 millió forint. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2024. január 18-án kezdeményezte a megbízás visszavonását.

Tehát szó sincs arról, hogy Magyar Péter lemondott, Nagy Márton miniszter már jóval a kegyelmi botrány kirobbanása előtt útjára bocsátotta.

Magyar Péter hosszú évekig olyan kiemelt állami pozíciókat töltött be, amelyeket csak a kormányhoz maradéktalanul lojális személyek kaphatnak. Tehát a bizalom megkérdőjelezhetetlen volt irányába:

  • 2010-től a Külügyminisztériumban dolgozott,
  • 2015-től a Miniszterelnökség megbízásából Brüsszelben diplomataként szolgált,
  • 2018-ban a Diákhitel Központ vezetője lett,
  • 2022-ben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja volt,
  • 2023-tól a Volánbusz megújított igazgatóságába is bekerült.

A Telex megkeresésére hétfő délután Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár Magyar Péterrel kapcsolatban annyit közölt:

Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik.

Ahogy azt korábban már megírtuk, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter exférje, Magyar Péter vasárnap esti interjúja után a Második Reformkor feljelentést tesz, miközben a Mi Hazánk Mozgalom vizsgálóbizottságot állítana fel.

Bayer Zsolt újságíró, műsorvezető arról beszélt a Hír TV műsorában vasárnap, hogy eljött az erődemonstráció ideje, mert „a hiénafalka most vérszagot érez”.

SZERINTE MÁRCIUS 15-ÉN UTCAI ERŐDEMONSTRÁCIÓT KELLENE TARTANI.

„Most megpróbálják ebbe az egészbe a miniszterelnököt meg a Fideszt meg az egész kormányt meg a mindenkit belekeverni, nekünk viszont erőt kell demonstrálnunk, mert a hiénafalka, ezek a teljesen amorális, hazug gazemberek, akik ott üvöltöztek tegnap a Sándor-palotánál, meg a csőcselék, az most vérszagot érez, mert azt hiszi, hogy eljött a pillanat. Mutassuk meg nekik, hogy rohadtul nem jött el a pillanat!” – fogalmazott.

(Borítókép: Magyar Péter 2020. január 28-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)