A nővérek is ámultak a mindössze 400 grammal született Lívián: így van most a „csodababa”

2024. feb 12. 19:25
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Claudia még most is úgy emlékszik, hogy azóta sem zsibbadt úgy a karja, mióta kezébe vette Líviát

Claudia még most is úgy emlékszik, hogy azóta sem zsibbadt úgy a karja, mint amikor először a kezébe vette Líviát... Félt, nehogy kárt tegyen benne / Fotó: Blikk

A születésekor Lívia egy női tenyérben elfért, ám mára 10 éves nagylány lett, és nyoma sincs annak, hogy koraszülöttként jött a világra.

Fodrász lesz, ha felnő, amihez az édesanyjának is lesz egy-két szava – ez utóbbit Lívia is sejti, de azért bízik benne, hogy valóra válthatja gyermekkori álmát. A 10 éves kislány nagyon jó tanuló, így az anyukája inkább azt szeretné, hogy lediplomázzon. Talán korainak tűnhet ennyire előre gondolkozni, de a Szmoleniczki család tudja, hogy érdemes mindig mindenre odafigyelni. Mindhárom gyermekük koraszülöttként jött világra, közülük Lívia volt a legkisebb: a 26. hétre született 400 grammos súllyal. A család azóta sem tud senkiről, aki ilyen aprócska babából maradandó károsodás nélkül élő tinédzserré cseperedett volna.

(A legfrissebb hírek itt)

– Körülbelül 26 centi volt, már nem is emlékszem pontosan – töprengett Claudia. – Hat hétig volt lélegeztetőgépen, négy hónap után vihettük haza. A nővérek a kórházban csak úgy hívták, hogy a „csodababa”: annyira pici volt, hogy amikor cserélték alatta a lepedőt az inkubátorban, egy kézzel kivették, mert pont elfért a tenyerükben, a másik kézzel pedig felhúzták az új lepedőt. Amikor elérte az egykilós testsúlyt, igazi buli volt a koraszülött-osztályon, annyira örültek a nővérkék a fejlődésének.

Claudiáék mindhárom lánya koraszülöttként jött világra: a 13 éves Leila 650 grammal, Lívia 400 grammal, a legkisebb, Hanna pedig 800 grammal született

Claudiáék mindhárom lánya koraszülöttként jött világra: a 13 éves Leila 650 grammal, Lívia 400 grammal, a legkisebb, Hanna pedig 800 grammal született

– Soha nem felejtem el, milyen volt, amikor először kézbe vettem. Nagyon féltem, nehogy kárt tegyek benne... Azóta sem zsibbadt úgy a karom – nevetett az anyuka.

Annak ellenére, hogy az orvosok szerint nem volt sok esélye a túlélésre, Lívia rácáfolt a várakozásokra. Persze, különleges tápszert kapott, a szülei hordták fejlesztésekre, és bár valamivel később kezdett el járni, mint a rendes súllyal született babák, nagy dolgok nem utaltak arra, hogy koraszülött volt.

– Talán csak annyi, hogy vékonyabb, mint a kortársai, most, tízévesen 26 kiló – mondta az anyuka –, de tornából ennek ellenére kifejezetten ügyes.

Bár Lívi csendes, hallgatag típus, igazi harcos, ahogy az édesanyja mondja, nagyon erős az akarata.

– És ugyan kiskorától tényleg az a vágya, hogy fodrász legyen, de ha már ilyen jó tanuló, szeretnék minél többet kihozni ebből – tervezgette Claudia.

Mennyi is az a 400 gramm?

Ekkora például egy kis üveges Nutella mogyorókrém, avagy egy doboz Merci csoki. Zsemléből nyolc darabot kell venni a 400 grammhoz, margarinból viszont másfél kocka is elég. A világ legkisebb koraszülöttje 212 grammal született 2019-ben Kínában: Kwek Yu Xuan csak két centivel volt kisebb Líviánál.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

koraszülött

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

koraszülött újszülött kisbaba Lívia nővérek