Milyen köhögés jelentkezhet nátha, megfázás esetén és mire kell odafigyelned?

2024. február 14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Fotó: Getty Images

A nátha, köznyelvi nevén a megfázás, mindazon betegségek gyűjtőfogalma, amelyet a felső légutakban vírusok okoznak. Igen gyakori megbetegedések, melyeket gyakran kísér köhögés.

A köhögés a megfázás során különböző formában jelentkezhet, és az alábbi típusok közé sorolható:

Száraz köhögés: Ez a leggyakoribb típusa a nátha során. A száraz köhögést általában az orr- és toroknyálkahártya irritációja okozza. Ez a köhögésformát általában a fertőzés kezdeti szakaszában tapasztaljuk, és általában nem jár köpet kiválasztásával.

Produktív köhögés: Ez a köhögésforma akkor jelentkezik, amikor a köhögés során már köpet vagy nyálka is távozik a légutakból. A köpet általában a fertőzést okozó vírusokkal vagy baktériumokkal fertőzött nyálkahártya kiválasztása.

A produktív köhögés a nátha későbbi szakaszaiban – amikor a nyálka felhalmozódik a légutakban – gyakrabban fordul elő.

Éjszakai köhögés: Néhány embernek a megfázás, nátha során kifejezetten az esti órákban, illetve éjszaka jelentkezik legsúlyosabban a köhögés. Ennek oka lehet az alvás közbeni felhalmozódott nyálka vagy az irritált légutak, amelyekhez hozzájárulhatnak a fekvő helyzetben történő légzési nehézségek.

Amikor a köhögés súlyosabb vagy más problémát jelezhet

Amkor náthás köhögés jelentkezik, fontos figyelmet fordítani bizonyos jelekre és tünetekre, amelyek arra utalhatnak, hogy a köhögés más problémát jelezhet. Íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelned:

  • Súlyos köhögés vagy nehézlégzés: Ha a köhögés rendkívül erős vagy folyamatosan súlyosbodik, és nehezen tudsz lélegezni, az sürgős orvosi ellátást igényelhet.
  • Véres köpet: Ha a köhögés során véres köpet jelenik meg, ez lehet jele súlyosabb problémának, például tüdőproblémának vagy fertőzésnek, amivel szintén orvoshoz kell fordulnod.
  • Színváltozás a köpetben: Ha a köpet színe megváltozik, például zöldessé vagy sárgássá válik, ez gyakran bakteriális fertőzés jelenlétére utalhat, amely antibiotikumos kezelést igényelhet.
  • Hosszú ideig tartó köhögés: Ha a köhögés hosszú ideig, például három hétnél tovább tart, vagy ha a tünetek nem javulnak, szintén sürgős orvosi vizsgálatra lehet szükséged.
  • egyéb tünetek: Ha a köhögés mellett más súlyos tüneteket tapasztalsz, például magas lázat, mellkasi fájdalmat, súlyos fejfájást vagy fáradtságot, ez annak a jele is lehet, hogy más, súlyosabb probléma áll fenn.

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelünkre itt.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest