Járvány

Koronavírus - Leváltották a szlovák tisztifőorvost

Ján Mikas a koronavírus-járvány elleni küzdelem rossz kezelése és az annak kapcsán hozott "kaotikus intézkedések" jelképévé vált.

2024.02.14 13:24MTI

Leváltotta a szlovák egészségügyi tárca az országos tisztifőorvost - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a minisztérium közlésére hivatkozva szerdán.

A tisztifőorvost azután menesztették, hogy a legkisebb koalíciós tömörülés, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) távozásra szólította fel a tárcavezetőt a koronavírus-járvány idején történt, a párt szerint "kaotikus intézkedések" miatt.

Ján Mikast csütörtöktől Tatiana Cervenová váltja a hivatal élén - jelentette be Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter, a Hang párt politikusa, aki egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy az új vezető segít helyreállítani az utóbbi években rendkívül gyakran bírált hivatalba vetett bizalmat.

Ján Mikast az SNS az elmúlt napokban szólította fel lemondásra, arra hivatkozva, hogy Mikas a koronavírus-járvány elleni küzdelem rossz kezelése és az annak kapcsán hozott "kaotikus intézkedések" jelképévé vált.

Ján Mikas Igor Matovic korábbi kormányfővel karöltve vezette be "az átláthatatlan és veszélyes" általános tesztelést, és egyértelmű, hogy a koronavírus-járványd időszakában kialakult helyzetet a Matovic-kormány nem tudta kezelni" - írta állásfoglalásában az SNS, amely szerint a járvány idején "az állam szintjén káosz uralkodott, és mértéktelen mennyiségű anyagi forrást költöttek el".

A pozsonyi kormány az SNS által jelölt Peter Kotlár személyében idén januárban különmegbízottat nevezett ki a koronavírus-járvány idején történt intézkedések kivizsgálására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.