Vatikán

Ferenc pápa az üldözött keresztényekről beszélt hamvazószerdán

A keresztény egyház első mártírhalált halt tagjaira emlékeztetett a pápa.

2024.02.14 16:49MTI

A kereszténység kezdetén, a kommunizmus évtizedeiben és ma is a világ számos részén üldözik a keresztényeket hitük miatt - mondta Ferenc pápa a húsvéti nagyböjt időszakát megnyitó audiencián szerdán.

Ferenc pápa a keresztény egyház első mártírhalált halt tagjaira emlékeztetett.

Elmondta, hogy a Szent Péter-bazilika alatt húzódó ókori római temető is a hitük miatt kivégzettek sírjait őrzi.

"De ma is a világban számos mártír van, talán több is, mint a kezdetekkor. Nagy a száma azoknak, akiket a hitük miatt üldöznek" - jelentette ki a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa egy általa "élő mártírnak" nevezett papot is említett: a 95 éves albán Ernest Simonit, aki huszonnyolc évet raboskodott börtönben a kommunizmus időszakában. Simoni atya az egyetlen, aki még életben van az Albániában meghurcolt katolikus papok közül.

A pápa 2014-ben találkozott vele albániai látogatása napjaiban, 2016-ban pedig bíborossá nevezte ki.

"Talán a legkegyetlenebb üldöztetést élte át. És ennek ellenére kitartott hitében, és hozzá hasonlóan nagyon sokan ugyanezt teszik. (...) Az egyházért dolgozik csüggedés nélkül" - hangoztatta Ferenc pápa.

Az egyházfő hamvazószerda délutánján stációs körmenetet vezet a hagyomány szerint a római Aventinus-dombon, amely a Szent Anzelm-bazilikától a Szent Szabina-bazilikáig halad. A szertartás során hamuval hintik meg a papokat és hívőket. A hamut Olaszországban az előző évi húsvét alkalmából használt és elégetett olajfaágakból nyerik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.