Vádat emeltek a bangladesi sziámi ikrek szétválasztását megörökítő Szász Jánosék ellen

2024. feb 15. 12:32
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Az ügyészség szerint a Szász Jánosék által készített felvételek sértette a képeken szereplő kiskorú személyek emberi méltóságát / Fotó: Ringier archív

Az ügyészség szerint a Szász Jánosék által készített felvételek sértette a képeken szereplő kiskorú személyek emberi méltóságát / Fotó: Ringier archív

Vádat emeltek Szász János fia, Szász János és operatőre, T. A. ellen, akik egy ritka műtéti beavatkozásról készült felvételeket szereztek meg és kezeltek részben jogtalanul.

A vádirat szerint a három vádlott együtt utazott egy dél-ázsiai országba még 2019 júliusában azért, hogy a technikai személyzet tagjaként – dokumentumfilm készítése céljából – részt vegyenek egy ritka sebészeti beavatkozás megfigyelésében. Mindhárman előzetesen írásban vállalták, hogy az operáció során tudomásukra jutott adatokat, információkat bizalmasan kezelik, titokban tartják és az arra jogosultak előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül nyilvánosságra nem hozzák, illetéktelen harmadik személynek nem adják át - olvasható az Ügyészség közleményében.

A műtét helyszínéül szolgáló kórház mennyezeti kamerarendszere az egész beavatkozásról folyamatos felvételeket készített, amelyet automatikusan egy merevlemezre mentett és 15 napig tárolt. A merevlemez az egyik kórházi helyiség álmennyezete felett volt elhelyezve és ahhoz csak meghatározott, arra felhatalmazott technikai személyzetnek volt hozzáférési joga.

Két elkövető a műtétet követő néhány napon belül, kibontották az érintett helyiség álmennyezetét és a - többek között a műtét felvételét is tartalmazó merevlemezt kicserélték egy másik adattároló egységre. A művelet közben a két vádlottról egy ismeretlen társuk fényképfelvételt is készített.

Az ügy harmadik vádlottja ezzel párhuzamosan a műtéti eljárás során használt beépített kamerával rendelkező mikroszkóp felvételét másolta át saját adathordozójára a kórház tudta és engedélye nélkül.

Reagált a Honvédkórház volt főorvosa a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket szétválasztó orvos rágalmaira – videó

Reagált a Honvédkórház volt főorvosa a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket szétválasztó orvos rágalmaira – videó

Ezt követően mindhárom vádlott hazatért Magyarországra. Pár nap múlva egyikük egy közösségi oldalra posztolta a merevlemez kicserélésről készített fényképfelvételt. A képet azzal kommentálta, hogy ellopták a felvételeket, mert azt a kórház meg akarta tartani magának.

A harmadik vádlott az arra jogosultak engedélyével a műtét előtt és alatt is készített a helyszínen felvételeket, mivel a műtéten áteső személyek képviselőivel korábban szóban és írásban is egyeztetett arról, hogy dokumentumfilmet készít az eljárásról. A műtét után azonban megromlott a kapcsolat a vádlott és a képviselők között, így megállapodás nem született a film létrehozásáról.

A megműtött személyek képviselői felszólították a vádlottat, hogy a filmkészítési szándékáról tegyen le, azonban titoktartási nyilatkozatának tegyen eleget, egyben visszavonták korábbi engedélyüket a felvett kép- és hanganyagok felhasználásra. Ennek ellenére a vádlott a kép- és hanganyagokat továbbra is kezelte és különböző adathordozókon csoportosította.

Emellett ő és egy másik vádlott társa több személy részére küldött olyan a kórházban készült képeket, amelyeken a műtéten átesett személyeket – a beavatkozás következtében – öntudatlan, kiszolgáltatott és így méltatlan helyzetben ábrázolta. A felvételek illetéktelen személyek által történő megismerése sértette a képeken szereplő kiskorú személyek emberi méltóságát.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség az elkövetők ellen információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette, tiltott adatszerzés bűntette és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Szász János

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Szász János vádirat filmrendező bangladesi sziámi ikrek