Ukrajnai háború

Újabb cseh önkéntes esett el Ukrajnában

Ő volt a negyedik, az ukránok oldalán harcoló cseh állampolgár, aki az Oroszország által indított ukrajnai háborúban életét vesztette.

2024.02.15 17:41MTI

Újabb cseh önkéntes esett el Ukrajnában - közölte csütörtökön a Seznam Zprávy prágai hírportál, amelynek az értesülését a cseh külügyminisztérium megerősítette.

Ő volt a negyedik, az ukránok oldalán harcoló cseh állampolgár, aki az Oroszország által indított ukrajnai háborúban életét vesztette.

"Megerősíthetem, hogy a hét végén Avgyijivka közelében meghalt egy cseh állampolgár" - válaszolta a hírportál kérdésére Daniel Drake, a cseh diplomácia szóvivője.

Az első cseh állampolgár a hozzáférhető információk szerint 2022-ben a Donyec-medence térségében esett el, a második önkéntes tavaly márciusban ugyanott. Két hónappal később egy orvos veszítette életét a Donyec-medencében. A fiatal orvost gránátszilánk sebesítette meg súlyosan, ezt követően ugyan a prágai Katonai Kórházba szállították, de életét már nem sikerült megmenteni, és sérüléseibe belehalt.

Cseh állampolgárok a hatályos jogszabályok szerint csak konkrét, személyre szóló államfői engedéllyel csatlakozhatnak külföldi hadseregekhez. Eddig mintegy 160 cseh állampolgár kapott engedélyt, hogy belépjen az ukrán hadseregbe. A védelmi tárcához beérkezett kérvények száma már meghaladja a háromszázat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.