szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban élő filmrendezőt és két társát információs rendszer vagy adat megsértésével, tiltott adatszerzés bűntettével és különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolják.

Vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség három férfi ellen, akik ritka műtéti beavatkozásról készült felvételeket szereztek meg és kezeltek részben jogtalanul – közölte a Pest Vármegyei Főügyészség. A közleményben nevek nem szerepelnek, de a körülmények leírásából egyértelmű, hogy az egyik vádlott Szász János filmrendező, az ügy pedig a bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétjéről készíteni tervezett dokumentumfilmhez kapcsolódik.

A 24.hu megkereste az Pest Vármegyei Főügyészséget, amely azt közölte: Szászra és két társára büntetővégzésben meghozandó pénzbüntetést kértek. A vádlottak tagadják, hogy illegálisan szereztek volna meg felvételeket, és azt állították, hogy nem loptak el adathordozókat.

Szász János otthonában 2021 februárjában rendőrök tartottak házkutatást, számítógépeket, telefonokat foglaltak le. Később kiderült, hogy a bangladesi műtétről készülő filmmel kapcsolatos konfliktus állt az intézkedés hátterében.

A mostani közlés szerint a vádiratban az áll, hogy az ügy három vádlottja együtt utazott egy dél-ázsiai országban 2019 júliusában azért, hogy a technikai személyzet tagjaként, dokumentumfilm készítése céljából részt vegyenek egy ritka sebészeti beavatkozás megfigyelésében. Mindhárman előzetesen írásban vállalták, hogy az operáció során tudomásukra jutott adatokat, információkat bizalmasan kezelik, titokban tartják, és az arra jogosultak előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül nyilvánosságra nem hozzák, illetéktelen harmadik személynek nem adják át.

A műtő mennyezeti kamerarendszere a beavatkozásról folyamatosan felvételeket készített, amelyeket automatikusan egy merevlemezre mentett és 15 napig tárolt. A merevlemez az egyik kórházi helyiség álmennyezete fölött volt elhelyezve, ahhoz csak meghatározott, arra felhatalmazott technikai személyzetnek volt hozzáférési joga.

A vádlottak közül ketten azonban a műtétet követő néhány napon belül kibontották az érintett helyiség álmennyezetét, és kicserélték a műtét felvételét is tartalmazó merevlemezt egy másik adattároló egységre. A művelet közben egy ismeretlen társuk fényképfelvételt is készített róluk.

Az ügy harmadik vádlottja ezzel párhuzamosan a műtéti eljárás során használt beépített kamerával rendelkező mikroszkóp felvételét másolta át saját adathordozójára a kórház tudta és engedélye nélkül. Azután mindhárman hazatértek Magyarországra.

Néhány nap múlva egyikük egy közösségi oldalra posztolta a merevlemez kicserélésről készített fotót azzal a kommentárral, hogy ellopták a felvételeket, mert azt a kórház meg akarta tartani.

A harmadik vádlott – az arra jogosultak engedélyével – a műtét előtt és alatt is készített a helyszínen felvételeket, mivel a műtéten áteső személyek képviselőivel korábban szóban és írásban is egyeztetett arról, hogy dokumentumfilmet készít az eljárásról. A műtét után azonban megromlott a kapcsolat a vádlott és a képviselők között, így megállapodás nem született a film létrehozásáról.

Ezt követően a megműtött személyek képviselői felszólították a vádlottat, hogy tegyen le a filmkészítési szándékáról, és tegyen eleget a titoktartási nyilatkozatának. Egyúttal visszavonták korábbi engedélyüket a felvett kép- és hanganyagok felhasználásra. A vádlott ennek ellenére továbbra is kezelte és különböző adathordozókon csoportosította azokat.

Emellett ő és egy másik vádlott-társa is több ember részére küldött olyan, a kórházban készült képeket, amelyeken a műtéten átesett személyeket – a beavatkozás következtében – öntudatlan, kiszolgáltatott, és így méltatlan helyzetben ábrázolta. A felvételek illetéktelen személyek által történő megismerése sértette a képeken szereplő kiskorúak emberi méltóságát.

Az ügyben a Budakörnyéki Járási Ügyészség az elkövetők ellen információs rendszer vagy adat megsértésének, tiltott adatszerzés bűntette és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat.

A Balázs Béla-díjas rendező 2021 szeptemberében bejelentette, hogy családjával az Egyesült Államokba költözik. A távozást „rohadt fájdalmas dolognak” nevezte, és arról beszélt, hogy a döntését a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtek, illetve a házkutatás miatt hozta meg. Utóbbiról azt gondolta, példastatuálás is volt: nemcsak neki szólt, hanem másoknak is, arról, hogy „csendben kell maradni”.

Az Ópium és A nagy füzet című filmek rendezője nemrégiben Veiszer Alindának nyilatkozva elmondta, hogy kezdetben Uber-sofőrként keresett pénzt, aztán idővel elkezdték megtalálni a szakmai lehetőségek is, több egyetemen is tanítani kezdett, és társulatot alapított Washingtonban.