szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszter úgy látja, Novák rosszul ítélte meg K. Endre ügyét.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter megfejtette, mi állhat Novák Katalin lemondásának hátterében. A KeljFelJancsi podcastban ugyanis arról beszélt, hogy Novák azért mondott végül le, mert lelkileg nem volt elég erős ahhoz, hogy elmondja a nyilvánosság előtt, hogy mennyire bánja K. Endre kegyelmére vonatkozó döntését.

„Én úgy gondolom, hogy ő végül azért mondott le vagy azért került olyan helyzetbe, amikor az egyetlen kivezető utat a lemondásban látta, hogy hozott egy olyan döntést, amely tévedés. Tehát amikor a döntést hozta, rosszul ítélte meg a helyzetet, és ezt, hogy bánja, hogy tévedett, nem tudta elmondani a nyilvánosságnak” – mondta a miniszter a 444 szemléje alapján. Hozzátette, hogy Novák nem technikai értelemben nem tudta elmondani, hanem „lelkileg nem tudta rávenni magát”.

A miniszter tovább erősítette azt a kormányzati narratívát, amelybe a botrány kirobbanása után kezdett a Fidesz, miszerint Magyarország nem egy következmények nélküli ország.

„Magyarországon a demokrácia dolgozik, hát nézzük meg, hogy milyen következményekkel jár egy ilyen ügy. Ez a kádári szocializmusban elképzelhetetlen lett volna” – vélekedett Navracsics.

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk, Navracsics Tibort az elsők között említik a belső mérések, amikor Novák Katalin utódját keresik a Sándor-palotába. A kiszivárgott hírek szerint egy idősebb, tiszteletre méltó szakmai életúttal rendelkező politikust, egy „biztonsági játékost” jelölhet Orbán Viktor köztársasági elnöknek Novák Katalin lemondása után, ráadásul nem valószínű, hogy ismét nő lenne az államfő. A miniszter szerint csak véletlen, hogy az ő népszerűségét is elkezdték mérni Novák lemondása után.

Navracsics Tibor nem gondolkozott még azon, lenne-e köztársasági elnök

Igaz, felkérést sem kapott eddig, de mérik a népszerűségét.