Agrár

Gazdák akadályozzák a forgalmat Belgium délkeleti felében

A flamand kormány megállapodott a termelőkkel.

2024.02.16 16:32MTI

Gazdák ismételten forgalomlassító megmozdulást tartanak Vallóniában, Belgium délkeleti felében, eközben a flamand kormány részleges megegyezésre jutott a mezőgazdasági termelőkkel, ezért a traktoros blokádot a régióban feloldották - tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap pénteken.

A beszámoló szerint vallon gazdák tüntetése miatt Belgium déli és keleti felében, különösen a Liege környéki autópályák és főutak nehezen járhatók, a belga és uniós agrárszabályok ellen tiltakozó gazdák több nagyvállalat élelmiszer-áruházának bejáratát torlaszolták el.

Vallónia, Belgium déli országrészének gazdálkodói a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A napilap beszámolója szerint Flandria, az ország északi részének kormánya részleges megállapodásra jutott a régió gazdáival, így a több hete tartó, főként Antwerpent és a nemzetközi kikötőket érintő traktoros blokádot feloldották.

Jan Jambon flamand miniszterelnök az X nevű közösségi oldalon jelentette be, hogy "a flamand kormány és a mezőgazdasági szervezetek intézkedéscsomagban állapodtak meg, amely választ ad a flamand gazdák jogos aggodalmaira". Bejelentése szerint a tető alá hozott intézkedéscsomag "ambiciózus és előretekintő", miközben "tiszteletben tartja a természetet".

A hírportál részleteket közölve azt írta, az intézkedéscsomag rendelkezik a mezőgazdasági területek védelméről, a földterületek felvásárlásának szabályairól és a földhasználatot érintő rendelkezésekről. Megállapodás született továbbá a trágyázásra és a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó új cselekvési tervről is - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.