Izraeli-palesztin

Palesztin és libanoni oktatók mondták fel ösztöndíjukat a hágai kormány gázai háborúval kapcsolatos álláspontja miatt

Véleményük szerint az ösztöndíj és az azzal járó támogatás elfogadása egyenértékű lenne a Hollandia által követett "rasszista és gyarmatosító politika tisztára mosásával".

2024.02.16 13:10MTI

Palesztin és libanoni egyetemi oktatók és kutatók adták vissza hollandiai ösztöndíjukat és mondták fel együttműködésüket az ösztöndíjat biztosító holland oktatási intézménnyel a hágai kormány gázai háborúval kapcsolatos álláspontja miatt - tájékozatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál pénteken.

A Volkskrant című holland napilap információira hivatkozva a hírportál azt írta, hogy az érintett palesztin és libanoni oktatók döntésük indoklása szerint a holland kormány "feltétel nélkül" támogatja Izraelt a Gázai övezetben elkövetett "gyarmatosítás és népirtás" ellenére.

A főként Bejrútból és a ciszjordániai Bir Zeitből származó oktatók és kutatók véleménye szerint az ösztöndíj és az azzal járó támogatás elfogadása egyenértékű lenne a Hollandia által követett "rasszista és gyarmatosító politika tisztára mosásával".

A hírportál megjegyezte, a palesztin és libanoni oktatók és kutatók tavaly 580 ezer euró (mintegy 221 millió forint) értékben kaptak hollandiai ösztöndíjat, a pénz a holland külügyminisztérium támogatási alapjából származott.

Az értintettek szerint a holland kormány semmilyen módon nem foglalkozik Izrael "megszálló hatalomként fennálló kötelezettségeivel, ahogy az emberi jogok háború alatti megsértésének hosszú listájával sem". Bírálták az ösztöndíjat biztosító delfti vízügyi oktatási intézetet (IHE) is, amiért nem ítélte el Izrael támadásait Gáza ellen, annak ellenére, hogy évek óta együttműködik a palesztin egyetemekkel.

Eddy Moors, az IHE igazgatója reményét fejezte ki, hogy az ösztöndíj elutasítása és az együttműködés felmondásáról szóló döntés átmeneti. Hangsúlyozta: az intézet "soha nem foglal állást egyetlen párt és vagy politika mellett sem". A beszámoló szerint a palesztin és libanoni oktatók és kutatók nem fogadták el a "semlegességről" szóló nyilatkozatot, mondván: "gyarmati történelmét és a Harmadik Birodalommal való múltbeli együttműködését tekintve Hollandia megtanulta volna a leckét, hogy népirtás esetén nem lehet szó semlegességről".

A holland külügyminisztérium szóvivője azt mondta, a tárca "nagyon sajnálatosnak" tartja az esetet, a program célja ugyanis a palesztin lakosság támogatása, "ami most megfeneklett".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.