Gyász

Lengyel politikusok: Alekszej Navalnij haláláért az orosz elnök felelős

A varsói külügyminisztérium a honlapján közzétett hivatalos állásfoglalásban Navalnij halálának független vizsgálatát, halála összes körülményének tisztázását sürgette.

2024.02.17 08:44MTI

Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, haláláért Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős - vélekedtek pénteken egybehangzóan vezető lengyel politikusok az orosz ellenzéki politikus halálhírére reagálva.

Szymon Holownia, a parlament alsóházának (szejm) elnöke az X közösségi felületen azt írta: "Navalnijt meggyilkolták, egy bűnöző gyilkolta meg a politikai foglyot, aki az ő bandita rezsimjével szembeni ellenállás legnagyobb jelképe volt".

"Alekszej, soha nem felejtünk el, soha nem bocsátjuk meg nekik" - írta Donald Tusk miniszterelnök a közösségi médiában.

"Navalnijnak az volt a bűne, hogy szembeszállt Vlagyimir Putyinnal" - mondta a PAP hírügynökségnek nyilatkozva Radoslaw Sikorski külügyminiszter. Az orosz ellenzéki politikust koholt vád, hamis bizonyítékok alapján ítélték el, és borzasztó körülmények között tartották fogva - húzta alá Sikorski. "Mindezért Vlagyimir Putyin a felelős" - tette hozzá.

A varsói külügyminisztérium a honlapján közzétett hivatalos állásfoglalásban Navalnij halálának független vizsgálatát, halála összes körülményének tisztázását sürgette. "A tragédiáért a teljes felelősség az orosz kormányzatot terheli" - állapították meg.

Katarzyna Pelczynska-Nalecz fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter, Lengyelország volt moszkvai nagykövete újságíróknak elmondta: Navalnij halála "Putyin személyes bosszúját jelenti". Az orosz elnök "bosszút állt az őt bírálni merészelő emberen (...), és egyszerűen meggyilkolta őt".

Mateusz Morawiecki előző lengyel kormányfő az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: Navalnij halála "azt bizonyítja, hogy Putyin semmitől sem riad vissza (...) Így tipor és gyilkol Oroszország".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.