Komoly akcióra készül a rendőrség az utakon, kőkeményen betartatják a szabályokat hétfőtől

2024.02.17. 09:55
A buszosokat és a tehergépkocsik sofőrjeit ellenőrzi hétfőtől február végéig a rendőrség a Roadpol Truck & Bus akció keretében. Kiemelt figyelmet fordítanak a vezetési és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartására, valamint a beutazás és belföldön tartózkodás jogszerűségét is vizsgálják.

A rendőrség 2024. február 19. és 25. között fokozott közúti ellenőrzési akciót tart, ezúttal a nehéz tehergépkocsik és az autóbuszok kerülnek fókuszba az ország egész területén – közölte a rendőrség.

Az egyenruhások az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján tartják az országos akciót, amelyben kiemelt figyelmet fordítanak a vezetési és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartására, valamint a beutazás és belföldön tartózkodás jogszerűségét is vizsgálják.

A rendőrség tavaly év végén egy másik nagyszabású akcióban vizsgálta, hogy betartják-e a sofőrök a biztonsági övre, bukósisakra és gyermekülésre vonatkozó kötelező előírásokat.

Meglepő eredmény született, ugyanis, mint kiderült, a rendőrök az utakon az elmúlt hónapban több mint 10 700 olyan autóssal – 80 százalékban sofőrökkel – találkoztak, akik fittyet hányva a szabályokra, nem csatolták be a biztonsági övet. 

Nemrég pedig Tolna vármegye útjain tartott ellenőrzést a közlekedésrendészet – agresszív sofőrökre és gyorshajtókra vadásztak –, ahol néhány óra alatt 118 szabálysértőt találtak az utakon. A rekorder az az autós volt, aki a 6-os főút szekszárdi szakaszán 167 kilométer/órás sebességgel haladt, amikor bemérték.