Hihetetlen TikTok-trend kering! Elvileg így sokkal pihentetőbb az alvás!

2024. február 18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Hihetetlen TikTok-trend kering! Elvileg így sokkal pihentetőbb az alvás! Fotó: Getty Images

A módszer biztonságosságát azonban többen is megkérdőjelezik.

Bizonyára számodra is ismert, hogy ha éjszaka a szádon keresztül lélegzel, az az ajkaid kiszáradásához, torokfájáshoz, fogszuvasodáshoz és horkoláshoz is vezethet, ami megnehezíti a pihentető alvást. Ennek megoldására kering egy új őrület a TikTokon, amelynek lényege, hogy kikényszerítsd azt, hogy kénytelen legyél az orrodon venni a levegőt. Hogy hogyan? Szájtapasszal!

Azt tartják, hogy ez javítja az alvás minőségét, segít napközben energikusnak maradni, valamint a szív- és érrendszer egészségéhez is hozzájárul.

Az orron keresztül történő légzés ugyanis elősegíti a tüdő rugalmasságát és nagyobb oxigénfelvételhez vezet – ezek pedig segítenek az alvás minőségének javításában.

Ami kell ehhez a bizarr módszerhez, az egy porózus sebészi szalag, melyet lefekvéskor kell felhelyezni a csukott szájra, hogy az az éjszaka folyamán ne nyíljon ki – így nem tudsz majd a szádon keresztül lélegezni.

Bár sokan dicsőítik a módszert, azt azonban tudni kell, hogy horkolás ellen ez nem egy bizonyítékokkal alátámasztott stratégia, ráadásul az orvosok sem javasolják.

A szakértők egyetértenek abban, hogy az orrlégzés általában jobb, mint a szájon át történő légzés, a szájtapaszt mint egészséges vagy hatékony módszert az orrlégzés kényszerítésére, nem támogatják. Ha valakinek valóban a száján keresztül kell lélegeznie alvás közben – orrdugulás vagy egyéb okok miatt –, a száj ragasztása éjszakai légzési nehézségekhez vezethet (alvási apnoe esetén ez kifejezetten veszélyes), ráadásul irritáció is felléphet egyeseknél, ha nem minőségi, bőrbarát és légáteresztő szalagot használnak.

A kevés alvás öregít, ráncosítja a bőrt, kimerültté tesz

A kevés alvás öregít, ráncosítja a bőrt, kimerültté tesz

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevelünkre itt.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest