Háború

Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz a konfliktus alatt - Hollandia

Az Egyesült Államok vezette blokkhoz való csatlakozás egy "érzékeny folyamat", amely köztes lépéseket igényelhet - mondta Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök.

2024.02.18 12:26ma.hu

Hollandia ügyvezető miniszterelnöke, Mark Rutte kijelentette, hogy Ukrajna felvétele a NATO-ba nem megvalósítható, amíg az Oroszországgal fennálló konfliktus tart. Rutte-t a médiában úgy jellemezték, mint az USA vezette blokk következő főtitkári posztjának egyik esélyesét.  

A politikus szombaton a müncheni biztonsági konferencián tette a megjegyzéseket arra a kérdésre válaszolva, hogy az uniós miniszterelnökök "személyesen támogatnák-e" Ukrajna tagsági kérelmét a következő, júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozón.   

"A rossz hír az, hogy - amíg dúl a háború - Ukrajna nem lehet NATO-tag" - mondta Rutte. "A jó hír az, hogy tanulhatunk az Európai Uniótól" - tette hozzá, utalva az uniós megközelítésre, amely szerint az országok "köztes lépéseket" hajtanak végre "a csatlakozás felé vezető úton", szemben a NATO folyamatával, amely "a nullától a teljes jogú tagságig" tart.  

Rutte elismerte, hogy amikor legutóbb felmerült Ukrajna tagságának kérdése, Kijev "elégedetlenül" maradt. Ennek következtében "óvatosan kell dolgozni", hogy lássák, "milyen következő lépés lehetséges", hogy ne "ígérjenek túl sokat".  

Ukrajna 2008-ban kérte a NATO-tagsági akciótervhez való csatlakozást, egy évtizeddel később pedig az Egyesült Államok vezette blokkhoz való csatlakozást stratégiai külpolitikai célként rögzítette alkotmányában.    

A tavalyi vilniusi NATO-csúcstalálkozón a blokk vezetői kijelentették, hogy Ukrajnának "jogos helye a NATO-ban van", de nem tettek egyértelmű kötelezettségvállalásokat, és nem határoztak meg ütemtervet sem.  

Bár Ukrajna tagságának kérdését valószínűleg megvitatják a következő, júliusi NATO-csúcstalálkozón, egyes nyugati politikusok óva intettek attól, hogy "nagy előrelépést várjanak ebben a kérdésben".  

Oroszország komoly biztonsági fenyegetésként tekint a NATO határa felé történő terjeszkedésére. Vlagyimir Putyin elnök azzal érvelt, hogy a nyugati hatalmak a Szovjetunió bukása után arra használták Ukrajnát, hogy Oroszországgal szemben álljanak.

Putyin a közelmúltban Tucker Carlsonnak adott interjújában kolosszális politikai hibának nevezte a Nyugat Ukrajnával kapcsolatos megközelítését, rámutatva a NATO 2008-as ígéretére, hogy elfogadja az országot a blokkba, valamint a Nyugat által támogatott 2014-es kijevi puccsra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.