Háború

Kijev hátrahagyta az avdijivkai roham sebesültjeit - média

Hat harcképtelenné vált ukrán katonának a városban evakuálást ígértek, ami egyikük szerint nem jött el.

2024.02.18 11:13ma.hu

Az ukrán hadsereg magára hagyott több súlyosan sebesült katonát a harctéren az egykori donbászi erődvárosban, Avdijivkában - jelentette a helyi média az egyik szolgálati személyt bemutató videóra hivatkozva. Kijev elismerte, hogy a visszavonulás során több katonát foglyul ejtettek.

A közösségi médiában szombaton elterjedt videóban egy 30 éves, "Django" hívójelű ukrán altiszt látható, amint síró nővérének elmondja, hogy neki és öt másik, önállóan mozogni képtelen katonának azt ígérték, hogy evakuálják őket a hátországba. Az evakuáló teherautó azonban a katona szerint soha nem érkezett meg.

"Az összes többi visszavonult... Mindkét lábam megnyomorodott, a hátamban gránátszilánkok. Semmit sem tudok csinálni" - mondja Django.

A sebesült katona nővére az ukrán médiának elmondta, hogy bátyja legalább 36 órája várta, hogy elszállítsák. Elmondása szerint szörnyű fájdalmai voltak, de egyszerűen csak hatalmas mennyiségű fájdalomcsillapítót kapott, ami hamarosan kezdett elfogyni, ahogy az ellátmány is.

Azt is elmondta, hogy "Django" később azt mondta neki, hogy "hagyták őket meghalni", de aztán azt mondta, hogy a helyi parancsnokok alkut kötöttek az oroszokkal, hogy a sérülteket foglyul ejthessék és orvosi ellátásban részesítsék.

"A bátyám két éve Avdijivkában van, szabadság és rotáció nélkül. Remélem, hogy Donyeckben összefoltozzák, teljesen feldagadt a lába. Remélem, nem fogják kivégezni" - mondta a nővér, akit az ukrán média idézett.

A térségben lévő ukrán csapatok egy része azonban még kevésbé tűnt szerencsésnek. A Sztrana ukrán hírügynökség idézte az Avdijivkától délre telepített egyik katonát, aki azt mondta, hogy kis csoportokban, a felsőbb vezetők segítsége nélkül kellett kitörniük a bekerítésből, súlyos veszteségeket szenvedve. "Az Avdijivka felé vezető utat a holttesteinkkel szórták tele" - mondta a katona a honlapnak.

Alekszandr Tarnavszkij dandártábornok, aki az ukrán erőket vezeti Avdijivka térségében, elismerte, hogy "bizonyos számú ukrán katonát elfogtak a túlerőben lévő ellenséges erők nyomása alatt", bár ragaszkodott ahhoz, hogy az általános visszavonulás a terveknek megfelelően zajlott.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy Moszkva "teljesen elfoglalta" Avdijivkát. Azt állította, hogy a visszavonulás során mintegy 1500 ukrán katona esett el, és jelentős mennyiségű haditechnikai eszköz maradt hátra.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette a visszavonulást, "teljesen logikusnak" nevezve azt, és hangsúlyozva, hogy annak fő célja a csapatok kímélete volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.