Izraeli-palesztin

Palesztin miniszter Hágában: Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben

"A palesztinok gyarmatosítást és apartheidet szenvednek el" - mondta Rijád al-Malki.

2024.02.19 12:38MTI

Izrael jelenleg népirtást követ el a Gázai övezetben, és már évek óta "gyarmatosító és apartheidpolitikát" folytat a palesztinokkal szemben - jelentette ki Rijád al-Malki, a Palesztin Hatóság külügyminisztere hétfőn Hágában, a Nemzetközi Bíróságon (ICJ), a palesztin területek Izrael általi, 1967 óta tartó megszállásának jogszerűségével kapcsolatos meghallgatás kezdetén.

Hangsúlyozta: Izrael gázai háborújának folytatása "elfogadhatatlan", erkölcsi és jogi kötelessége lenne a fegyveres harcok mielőbbi, feltétel nélküli befejezése.

"A palesztinok gyarmatosítást és apartheidet szenvednek el. Noha egyesek felháborodnak ezeken a szavakon, a mi valóságunkon kellene háborodniuk" - fogalmazott a miniszter.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az "új Közel-Keletet" bemutató izraeli térképeken nem szerepelnek palesztin területek, majd kiemelte: a megszállással Izrael Palesztina teljes eltűnését és a palesztin nép elpusztítását kívánja elérni. Az igazságtalanságra és méltánytalanságra semmilyen mentség nincsen, "elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan" - húzta alá a palesztin külügyminiszter.

Andreas Zimmermann nemzetközi jogász felszólalásában azt mondta, az ENSZ felelőssége a palesztin kérdés megoldásában mindaddig fennáll, amíg azt minden szempontból kielégítő módon meg nem oldják.

Paul Reichler nemzetközi jogász azt mondta, "jól megalapozott és vitathatatlan" tények alapján a palesztin területek izraeli megszállása nyilvánvalóan és súlyosan törvénytelen. A nemzetközi jog megköveteli, hogy ennek teljesen és feltétel nélkül véget vessenek - húzta alá.

Kiemelte: a nemzetközi jog szerint a megszállás csak átmeneti állapot lehet. "Ami tehát Izrael megszállását törvénytelenné teszi, az pontosan annak állandó jellege" - fogalmazott.

A megszállás alapvető célja "a lehető legnagyobb palesztin terület végleges megszerzése, a lehető legkevesebb palesztin lakossal" - jelentette ki Reichler.

A meghallgatást - amely a tervek szerint egy hétig tart - a Nemzetközi Bíróság annak nyomán kezdte meg, hogy az ENSZ Közgyűlése 2022 decemberében nagy többséggel megszavazta, hogy a 15 bíróból álló testület nem kötelező erejű véleményt alkosson a palesztin területek, valamint Kelet-Jeruzsálem Izrael általi 57 éves megszállásának jogszerűségével kapcsolatban.

A bíróság a tervek szerint ötvenkét államot és három nemzetközi szervezetet hallgat meg az Izrael politikájából és intézkedéseiből a megszállt palesztin területeken, valamint Kelet-Jeruzsálemben eredő jogi következményekkel kapcsolatban. Izrael írásban küldte meg véleményét az eljáráshoz. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már a közgyűlési határozat megszületésekor élesen bírálta a meghallgatást. Kijelentette: "A zsidó nép nem megszálló saját területén, így örök fővárosában, Jeruzsálemben sem, és nincs olyan ENSZ-határozat, amely el tudná torzítani ezt a történelmi igazságot".

Az eljárás elkülönül a Dél-afrikai Köztársaság által december végén indított ügytől, amelyben az afrikai ország annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász szélsőséges palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.