7 figyelmeztető jel, ami a várható csőtörésre utal: fontos szakembert hívni

Ha ezeket tapasztalod, mindenképp hívj vízszerelőt, hiszen megeshet, hogy csőtörésre számíthatsz.

csőtörés
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hideg időben a vízvezetékek is könnyen elfagyhatnak, ezért nagyobb számban fordulhat elő csőtörés is. De ha még időben észreveszed a figyelmeztető jeleket, megelőzheted otthonod elázását. 

7 figyelmeztető jel, ami a várható csőtörésre utal

A legegyszerűbb módszer a csőtörés megelőzésére a rendszeres ellenőrzés, ilyenkor ugyanis hamar feltűnnek a figyelmeztető jelek. Ilyen jel a csövek elrozsdásodása, korrodálódása, melyek kicserélése segíthet elkerülni a bajt. Érdemes ellenőrizni a rendszerben lévő nyomást is, a nagy nyomás ugyanis szintén csőtörést okozhat. De figyelmeztető jel a szivárgás, a nedves foltok megjelenése is a falon vagy a padlón, aminek észlelése során fontos azonnal szakembert hívni. Arról, hogy mire utalhat még a vízfolt, itt olvashatsz bővebben. 

rozsdás cső
Fotó: Allkindza / Getty Images Hungary

A hirtelen lecsökkenő víznyomás és a csöpögő csapok is komolyabb problémára utalhatnak, ilyenkor is hasznos tüzetes ellenőrzést tartani. Ahogy abban az esetben is, ha hirtelen megnő a vízfogyasztás, és a vízóra akkor is pörög, amikor senki nem használ a vizet. Szintén figyelmeztető jel, ha megváltozik a víz színe, minősége, kellemetlen szagú lesz, persze ennek más oka is lehet. De ebben az esetben is érdemes szakértőt hívni, aki megvizsgálja a csöveket. A jó hír, hogy ehhez már bontás sem szükséges. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Csőtörés megelőzése modern eszközökkel

A csőtörés megelőzésére már léteznek speciális eszközök, amik folyamatosan figyelik a vízfogyasztást, és azonnal jeleznek, ha a megadott vízmennyiségnél nagyobb felhasználást észlel a hálózatban. Csőtörés esetén a készülék azonnal telefonos és sms-figyelmeztetést küld, így akkor is tudsz a bajról, ha épp nem tartózkodsz otthon. Sőt, már szivárgás esetén is jelez, aminek köszönhetően még időben megelőzheted a nagyobb bajt. 

A már megtörtént csőtörés esetén is segítenek a modern műszerek, amikkel elkerülhető a falbontás. Vannak nedvességmérő, hangérzékelő műszerek, valamint hőkamerák is, amik mind a csőtörés helyét segítenek meghatározni. Használatukhoz szakember szükséges, így a felmerülő vízvezeték-problémák esetén mindenképp hívd ki a vízszerelőt!

A rejtőzködő csőtörés 4 jele: az apró vakolatleválás és a csatornaszag a bajra figyelmeztet

Érdemes figyelni a jelekre, mert később még nagyobb baj lehet a rejtőzködő csőtörésből.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük