szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fénykép 1877-ben készült Torinóban, és azt dedikálta a „nevezetes ceglédi küldöttségnek”.

Mint azt minden történelemtankönyvben olvashatjuk, Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-én Cegléden nagy hatású toborzóbeszédet tartott. Kossuth kultusza a szabadságharc leverése után is megmaradt a városban: 1867-ben díszpolgárrá választották, majd tíz évre rá az ún. „ceglédi százas küldöttség” föl is kereste a volt kormányzót olaszországi emigrációs otthonában, a Torino melletti Collegno al Baracconéban.

A látogatás közvetlen előzménye az volt, hogy a ceglédiek 1876. december végén – Kossuth távollétében és tudta nélkül – országgyűlési képviselőjükké választották, aki természetesen nem vállalta a felkérést.

A visszautasítás okairól Kossuth korábban levelet is írt Ceglédre, a ceglédiek ennek ellenére elindultak meglátogatni az agg „turini remetét”.

Ennek a látogatásnak egy aukcióra most előkerült dokumentuma Kossuth 1877-ben rögzített fotója, amit a torinói G. Ambrosetti festő és fotográfus készített. Kossuth a kép alá ezt írta: „A Czeglédi küldöttség Baracconei látogatása alkalmából / Póka Lajos Nagykőrös városi irnoknak / emlékűl / Kossuth Lajos”

A „ceglédi” küldöttségnek ugyanis tíz nagykőrösi tagja is volt, köztük Nagykőrös akkori polgármesterének, Póka Károlynak (1823–1891) két fia, Lajos és Kázmér.

A dedikált fénykép születésének körülményeit pontosan lehet tudni. A ceglédi (és nagykőrösi) küldöttség köszöntőinek elhangzása után Kossuth megmutatta lakását és kertjét, majd a küldöttség tagjainak tudtára adta, hogy Turinba, vagyis Torinóba ugyan ritkán jár be, de most ez alkalomból le fogja magát fényképeztetni.

Kossuth tehát a ceglédi százas küldöttség minden résztvevőnek névre szóló dedikációval ellátott fotót küldött egy összeállított névsor alapján – ebből egy példány a ceglédi Kossuth Múzeumban is megtalálható. Mindezek együtt azt mutatják, hogy Kossuth nem cifrázta az ajánlásokat, viszont nagyon lelkiismeretesen, valóban mindenkinek névre szólóan és saját kezűleg írta meg azokat.

A fotó most az antikvarium.hu online aukciójának egyik tétele. Hétfő délben már közel 300 ezer forintot kínálnak érte.