Megkérdezték Orbán Viktortól, mit gondol Alekszej Navalnij haláláról

2024.02.19. 16:02
Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy írásbeli kérdést nyújtott be Orbán Viktornak azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye Alekszej Navalnij haláláról.

„Pénteken érkezett a lesújtó hír Oroszországból: Alexszej Navalnij meghalt. Navalnij volt már évek óta Putyin leghíresebb és legkitartóbb ellenfele, az orosz demokraták legnagyobb alakja. Korábban már megpróbálták megmérgezni, de ennek ellenére visszatért Oroszországba, ahol biztosan tudható volt, hogy börtönbe fogják zárni, amiért szembeszegült Putyinnal” – bejegyzésében a Momentum politikusa.

Tompos Márton ezt követően emlékeztetett arra, hogy az orosz politikus 70 éves korában szabadult volna, de 47 évesen meggyilkolták. Szerinte Navalnij meggyilkolásával Putyin az utolsó komoly ellenfelével is leszámolt.

Halála egy olyan tragédia, amit szinte mindenki kommentált Európában. Eddig egyetlen kormánytag sem kommentálta ezt a szörnyű halálhírt, nem ítélte el azt, ahogyan Oroszországban leszámoltak a rendszer kritikusával. 2008-ban Orbán nem finomkodott, amikor Oroszország lerohanta Grúziát. Vajon most mit gondol arról, hogy Putyin előbb megpróbálta megmérgezni, majd börtönbe záratta, végül a börtönben megölette a legismertebb politikai ellenfelét?

Végezetül arra is kitért, hogy a benyújtott írásbeli kérdés pontosan így szól: „kérdezem Önt, hogy mi a Miniszterelnök Úr álláspontja Navalnij halálának ügyében?” – összegezte az MTI.