DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Tippek a csúcsformához: utazás és étkezés

Növényi alapú étrend és gondosan összerakott utazási terv: Fernando Alonso kifejtette, mit tesz azért, hogy 42 évesen olyan fizikai formában legyen, mint még soha életében.

Fernando Alonso, aki nemrég úgy nyilatkozott, hogy szerinte manapság a megfelelő motivációval akár 50 éves korig is lehetséges elnyújtani az F1-es karriert, a 21. királykategóriás szezonjára készülve kifejtette, hogy szerinte minek köszönhető az, hogy elmondása szerint olyan jó számokat produkált a fizikai teszteken, mint soha korábban. Annak ellenére, hogy nyáron már a 43. születésnapját ünnepli majd…

„Az életemben mindent azért teszek, az elmúlt hónapokban mindent azért csináltam, hogy minden eddiginél jobban felkészüljek erre a nagyon hosszú szezonra, és arra, hogy jobb legyek, mint valaha, ha tovább akarok versenyezni” – mondta a spanyol, majd hozzátette: „Tehát ha elkötelezem magam egy projekt mellett a jövőben, akár egy, akár több évre, akkor először fel kell készítenem magam erre.”

alonso-2024-winter



Alonso kifejtette, hogy nem szeretne csak azért az F1-ben maradni, hogy szórakozzon és körözgessen, és legjobb szokása szerint megfogalmazott egy „százalékos” célt is: ha nem tud 200 százalékot nyújtani a csapatának, akkor távozik. Formája fenntartása érdekében stábját egy táplálkozási tanácsadóval is bővítette, és azt is elárulta, milyen irányba tereli őt a szakember.

A kétszeres világbajnok étrendje a növényi alapú táplálkozás felé mozdult el – még ha nem is nagyon szigorúan, ahogy azt gyorsan aláhúzta –, s azt is hangsúlyozta, hogy a megfelelő étrend az egyik legfontosabb lesz a rekordhosszúságú szezon megfelelő teljesítéséhez: „Ha kontrollálod az étkezési rutinodat, hosszabb ideig megmarad az energiád.”

alonso-2024-shakedown

A másik kulcsfontosságú tényező pedig az utazások tervezése lesz. Alonso leszögezte, hogy nem akar hosszú időt a távoli helyszíneken tölteni annak érdekében, hogy megküzdjön a jetlaggel, hanem más megoldást választ: „Szerintem ez mindenki esetében más, én egy ilyen hosszú naptár esetén megpróbálok majd egy kicsit kevesebb időt tölteni a távoli futamok helyszínén.”

„Szóval Japánban, Ausztráliában vagy épp Kínában, megpróbálok majd máshogyan küzdeni a jetlag ellen, és nem úgy, hogy rettenetesen korán elmegyek abba az országba, mert azzal folyamatosan gyűlnek az otthonról távol töltött napok, az energia és az akkumulátorok pedig lemerülnek a szezon során” – mondta erről az Aston Martin versenyzője.

alonso-2024-shakedown-2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: