Nagy a verseny az első, háromba hajtható okostelefonért – A Samsung lesz a nyertes?

2024. feb 19. 16:44
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A Samsung gőzerővel dolgozik a háromba hajtható mobiltelefon piacra dobásán / Fotó: YouTube

A Samsung gőzerővel dolgozik a háromba hajtható mobiltelefon piacra dobásán / Fotó: YouTube

Belső források szerint a Samsung arra pályázik, hogy ők dobják piacra a világ első háromszorosan összecsukható mobiltelefonját. Ha a hírek igazak, nincs sok idejük, már a következő hónapokban lépniük kell, mivel a Huawei már régóta dolgozik egy ilyen készülék bevezetésén.

Miután a Samsung néhány évvel ezelőtt megismertette a világgal a Galaxy Z Fold 3 és a Z Flip 3 modellek által az összecsukható telefonokat, most 2024-ben új vizekre evezhetnek. A hírek szerint a dél-koreaiak egy duplán hajtogatható telefonon dolgoznak.

A Techradar online magazin osztotta meg híreket a Samsung duplán összehajtható telefonjáról. Az X-en (korábban Twitteren) azt rebesgetik, hogy a Samsung állítólag azt tűzte ki célul, hogy piacra dobja a világ első piacképes, háromszorosan összehajtható készülékét - tehát versenybe szállt a Huaweijel.

Fontos kiemelni, hogy Samsung már korábban is foglalkozott a többszörösen összecsukható telefonok ötletével. A cég a 2022-es CES-en már megmutatta, hogyan nézne ki a Samsung Flex S nevű széria, ami egy háromszorosan összecsukható készülék. Az akkori tervek szerint ez a formátum egy nagyon nagy kijelzőből áll, amelyet két helyen hajtogatnak össze: egyszer kifelé, egyszer pedig befelé. Ezáltal három lehetséges módon használható: klasszikus okostelefonként, füzetformátumként, valamint tabletnézetben.

A telefon a beépített érzékelőknek köszönhetően tudja, hogy felhasználó épp mekkora kijelzőfelületet nyitott ki, ennek megfelelően a készülék a kijelzőt a teljes terület egy-, két- vagy háromharmadára állítja be. Egy ilyen modell különösen hasznos lehet azoknak, akik sokat utaznak, mivel nem kellene többet magukkal cipelniük egy táblagépet vagy laptopot ahhoz, hogy a mobiltelefon mellett dolgozzanak.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a Samsung új összecsukható mobiltelefonjának neve. Ahogy arról sincs információ, hogy milyen áron, milyen funkciókkal jelenhet meg. Mivel a gyártó csak nemrég mutatta be a Galaxy S24 sorozat új prémium-okostelefonjait saját Unpacked rendezvényén, a következő elképzelhető időpont a termék bejelentésére a február 26. és február 29. között a Barcelonában megrendezésre kerülő Mobile World Congress 2024 lehet. Erre azonban egyelőre semmi jel nem utal.

Indul a verseny?

A Huawei lehet az oka a Samsung feszített ütemtervének. A Phonearena online magazin értesülései szerint a kínai gyártó minél hamarabb be szeretné mutatni a többszörösen hajlítható mobiltelefonját, hogy ők lehessenek az elsők ezen a területen. Állítólag a megjelenést már 2023 utolsó negyedévére tervezték, azonban — egyelőre ismeretlen okokból — a tervezett megjelenést 2024 második negyedévére, vagyis az április és június közötti időszakra halasztották.

Feltehetőleg mindkét vállalatnak nagy érdeke fűződik ahhoz, hogy ezt az új, összehajtható mobiltelefon-formátumot a konkurencia előtt dobja piacra. A Samsung számára mint a csúcstelefonok, az összecsukható okostelefonok és az androidos táblagépek piacvezetője, logikus lépés lenne, hogy ezeket a technológiákat összevonja egy új készülékben.

A Huawei esetében pedig még nagyobb a tét. A gyártó több összecsukható mobiltelefont is kínál, ilyen például a Huawei Mate X3. Ezek azonban Európában vagy az Egyesült Államokban kevésbé népszerűek egyelőre, amin nehezen változtat jelenleg a Huawei, a cég ellen bevezetett szankciók miatt. A vállalat készülékei ugyanis jelenleg a Google szolgáltatásai nélkül kerülnek piacra. Egy olyan technikai újítás, mint a jól sikerült triplán hajtogatható készülék, ismét növelheti a Huawei termékei iránti keresletet, és lendületet adhat a vállalat saját operációs rendszerének a HarmonyOS-nek.

A karanténba zárt Huawei visszatérni készül a globális mobilgyártók élvonalába – Ön vásárolna tőlük?

A karanténba zárt Huawei visszatérni készül a globális mobilgyártók élvonalába – Ön vásárolna tőlük?

Küzdelem az első helyért

A telefonok világában nagy jelentősége van annak, hogy ki lesz az első a piacon, mivel a sikerétől függően valószínűleg a többi gyártó is követi majd a példáját, és megpróbálja felülmúlni az első modellt a formatervezés, a minőség és az ár tekintetében is. A Samsung a legjobb példa erre az összecsukható mobiltelefonjaival: a Galaxy Z-sorozat sikere után olyan cégek is piacra dobták saját hajtogatható készülékeiket, mint a Honor vagy Huawei, és a hírek szerint az Apple is hamarosan követi a példát. Így nagy jelentősége lesz annak, hogy végül ki nyeri a versenyt, a dél-koreai Samsung vagy a kínai Huawei.

(Computer Bild)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

okostelefon

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Samsung Huawei okostelefon összehajtható kijelző összehajtható telefon