Ki gondolná, hogy egy énektanár anya, pszichológus és edző is lehet

2024.02.19. 20:03

A Várkert Akusztik legközelebbi, 2024. február 22-i koncertjén Kozma Orsi pályafutásának fontos állomásait idézi meg. A Kozma Orsi Quartet muzsikusai (Cseke Gábor, Hárs Viktor, Pusztai Csaba) újragondolva adják elő az énekesnő nagy zenei találkozásait a Kimnowaktól a Jazz+Azon, a Cotton Club Singersen, a swing korszakon és a Barbra Streisand-esten át a legutóbbi lemezéig.

Fontos zenei állomások

A műsor döntő többsége Kozma Orsi-dalokból áll. Az est alapjául a hat esztendővel ezelőtti, Találkozások című MÜPA-koncertje szolgál.

Ezért is választottuk címnek, hogy Találkozások újra – árulta el az énekesnő, aki hangsúlyozta: most teljesen más koncertet kapnak a nézők, hallgatók a Rendezvényteremben. S azért is ez a cím, mert nem először járok a Várkert Bazárban, így újra találkozhatunk a közönséggel

– fűzte hozzá, utalva a Let's Swing című, saját quartettjével adott estre, illetve a Hot Jazz Banddel közös adventi koncertjére.

A saját dalok mellett hallhatunk majd Novák Péter-szerzeményeket abból az időszakból, amikor Orsi az egyik legkeresettebb vokalistának számított, például a Kimnowak zenekarban, vagy Dés László-kompozíciókat a Jazz+Az-korszakból (amely zenekarral befutott), továbbá Barbra Streisand-dalokat a Barbra Streisand! – és én? című produkciójából.

Arra szintén utal a cím, hogy felelevenítjük a fontosabb zenei találkozásaimat

– folytatta Kozma Orsi. Bizony, Orsi meglehetősen sokszínű előadóművész, aki a szving, a dzsessz, a pop, a musical műfajában egyaránt otthonosan mozog. A muzsika mellett prózát is ígér az énekesnő, tudniillik a dalok között megosztja gondolatait, élményeit a kompozíciókról. Nem kizárólag a zenében jelenik meg az improvizáció – hiszen a Kozma Orsi Quartet mégiscsak dzsesszzenekar –, de a szövegben is, mert azt, hogy mikor szólal meg az énekes, azt a pillanat inspirálja.

A Várkert Bazár Rendezvényterme lehetőséget kínál a közönség és az előadó közti bensőséges kapcsolatra. Orsi bevallotta: a színpadi jelenlét számára mindig ünnep. Ilyenkor díszbe öltözteti a szívét, akár a Kisherceg rókája.

Óriási energia átadás-átvétel számomra egy koncert. Minden egyes találkozás más, de mindig rengeteget kapok a közönségtől – mondta Kozma Orsi, aki a fellépésein igyekszik mindent átadni, amit gondol. – Most új köntösben adjuk elő a dalokat. Azokat, amelyeket különösképpen kedvelek

– ígérte az énekesnő.

Változik a világ, ez legutolsó korongjának címe. „A lemez annak a többéves korszaknak a lenyomata, amikor készült. Arról szól, ami velem történt akkoriban, például a Covid-járvány alatt” – így Kozma Orsi, majd elárulta: nem tudatosan, mégis dramaturgiai ív mentén követik egymást a számok a CD-n.

Lételeme az éneklés

Az egyszerű zeneszerető halandó nem gondolná, hogy egy olyan rutinos énekes, mint Orsi mind a mai napig énektanárhoz jár. Pedig így van, méghozzá Kovács Brigittához.

„Szinten kell tartanom magam, olyan produkciókban veszek részt, amik ezt megkövetelik” – magyarázta, s példaként említette a Cotton Club Singerst, amelynek a koncertjein igen magas hangokat kell kiénekelnie, miközben ő alapvetően mezzoszoprán.

Amíg más edzőterembe jár, addig én az énektanárommal tartok jó másfél órás edzéseket – mondta Orsi, megjegyezve: nem kizárólag fellépések előtt, hanem rendszeresen.

„Brigitta nem pusztán énektanár, hanem anya, pszichológus, aki rengeteg dologban segít mind a mai napig – fogalmazott Kozma Orsi. – Lételemem az éneklés, ezért igyekszem odafigyelni magamra.”