szerző:
Tetszett a cikk?

A Carteret Analytics elemzése nyolc szempont alapján hasonlította össze a Jürgen Klopp pótlására esélyes jelölteket, és nem, nem Xabi Alonso nyert náluk. Ön szerint ki lenne a legalkalmasabb? Szavazzon!

Azok után, hogy Jürgen Klopp bejelentette, elhagyja nyáron a Liverpoolt, a klub nehéz helyzetbe került, hogyan pótolja a német edzőt. A Liverpool jelenleg vezeti a Premier League-et, plusz az FA-kupában és az Európa-ligában is talpon van még, hétvégén ráadásul angol Ligakupa-döntőt játszik a Chelsea ellen, így jelenleg még az sem kizárt, hogy Klopp négy trófeával búcsúzik az Anfield Roadtól.

Az ember, aki feltámasztotta a Liverpoolt

Bejelentette távozását Jürgen Klopp, már csak a szezon végéig irányítja a Liverpool FC csapatát. A német trénerrel nyolc és fél év alatt megnyerték a Bajnokok Ligáját, a Premier League-et, a Klubvilágbajnokságot, az FA-Kupát, a Ligakupát és az UEFA-szuperkupát, valamint az angol szuperkupát. Portré Jürgen Kloppról.

Természetesen Klopp bejelentése után azonnal elindultak a találgatások, ki veheti át az örökségét. Felröppent több név is, köztük a csapat egykori legendás középpályásáé, Xabi Alonsóé, aki jelenleg a Bayer Leverkusen vezetőedzőjeként varázsol, jelenleg 8 ponttal előzik meg a Bundesliga címvédőjét, a rekordbajnok Bayern Münchent. Az esélyesek között van Thomas Tuchel is, aki éppen a héten jelentette be, hogy nyáron távozik a bajor csapat kispadjáról.

Maradjunk még egy kicsit Németországban, hiszen Julian Nagelsmann, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is az egyike a lehetséges jelölteknek, hiszen a szerződése csak 2024 júliusáig szól. A BBC az esélyesek között említi a Tottenham Hotspurt irányító Ange Postecoglout, Roberto De Zerbit, a Brighton menedzserét, illetve a mindössze 39 éves Rúben Amorimot is, aki jelenleg a portugál Sporting vezetőedzője.

Mindegyikük mellett és ellen is szólnak érvek, de a Carteret Analytics, amely többek között Premier League, Bundesliga és MLS klubok menedzsereit értékeli ki részletesen, készített egy elemzést a lehetséges jelöltekről, illetve Kloppról is, hogy kiderüljön, a statisztikák szerint ki végezné a legjobb munkát a „vörösök” kispadján. Összesen nyolc szempont szerint hasonlították össze a menedzsereket, melyek a következők:

  • Objektív teljesítményértékelés: Itt az általános edzői képességeket mérik, amelynek alapját az adott tréner győzelmi mutatója adja, és nem feltétlenül az, hogy hosszú távon mennyire képes fejleszteni a csapatát, vagy egyensúlyba hozni a klub pénzügyi helyzetét.
  • Stratégiai képességek: Ez a szám azt mutatja meg, hogy egy edző mennyire készíti fel jól a csapatát, mennyire rakja össze jól a kezdő 11-et, illetve, hogy képes-e kielemezni az ellenfeleket annak érdekében, hogy maximalizálja a győzelmi esélyeket.
  • Taktikai képességek: Ez arról ad támpontot, hogy a vezetőedzők mennyire képesek jól belenyúlni egy meccsbe és adott esetben úgy változtatni az összeállításon, hogy új lendületet kapjon a csapatuk.
  • Támadási együttható: Azt méri, hogy az adott menedzser mennyire játszatja támadó szellemben a csapatát.
  • Helyzetkialakítás: Hányszor kerül helyzetbe egy csapat.
  • Sikeres támadások aránya: Ez egy kulcsfontosságú mérőszám, ugyanis nem elég támadó szellemben játszani, fontos, hogy ezekből hány akció jut el kapuralövésig, vagy gólig.
  • Labdabirtoklás: Hány százalékban birtokolja egy csapat a labdát hazai pályán, illetve idegenben.
  • Összérték: Itt az edzők elmúlt hat szezonjának eredményeit veszik figyelembe, kizárólag a saját teljesítményükhöz hasonlítva – tehát, hogy túl- vagy alulteljesítettek. Ebből jön ki egy általános pontszám.

Ezek alapján nézzük meg, melyik edző milyen pontszámokat ért el:

MenedzserObjektív teljesítményértékelésStratégiai képességekTaktikai képességekTámadási együtthatóSikeres támadások aránya
HelyzetkialakításLabdabirtoklás otthon/idegenben
Összérték
Jürgen Klopp

568,90

75,93
6,39
27,5920,9543,9564 / 60151,0

Rúben Amorim

486,9084,266,5825,1421,3140,0960 / 61144,7
Julian Nagelsmann429,2098,043,7620,4918,9340,5468 / 63128,0
Thomas Tuchel511,1074,193,6520,5215,1335,2661 / 64119,5
Ange Postecoglou362,7072,225,1123,1817,1145,8364 / 65116,5
Xabi Alonso257,6075,004,8922,6516,5937,8659 / 57106,9
Roberto de Zerbi283,3050,002,3620,9810,4431,9163 / 6271,3

Rendben, itt ez a rengeteg szám, ami egyeseknél több is, mint Kloppnál, mások jelentősen alulmúlják a német edzőzsenit, de milyen következtetéseket lehet ebből levonni?

Roberto de Zerbi a Sahtar Donyecknél töltött egy szezont leszámítva leginkább középcsapatokat irányított, ahogyan teszi azt most is. A Brighton szimpatikus kis csapat, jelenleg a Premier League-ben a 7. helyet foglalják el, de nehéz elképzelni, hogy az idény végére egyáltalán odaérhet a nemzetközi kupaindulást érő helyek egyikére. Az objektív adatok mellett a szubjektív nézetek sem őt igazolják, a játékfelfogása nem passzol a Liverpoolhoz, és nehéz is elképzelni, hogy a „vörösök” vele küzdenének a bajnoki címért.

A statisztikák azonban az egyik legnagyobb esélyest, Xabi Alonsót is kizárnák a Klopp örökségéért folyó versenyből. Az Alonso vezette Leverkusen teljesen más stílusban futballozik, mint a Klopp-féle Liverpool: lassabban építi fel támadásait, kevesebbet birtokolja a labdát, ezáltal kevesebb helyzetet is dolgozik ki. A spanyol gyakran váltogatja a formációkat, ebben a szezonban hat különböző felállásban lépett már pályára a Leverkusen, míg Klopp javarészt a 4–3–3-ra épít. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Xabi Alonso még edzői pályája elején jár és hosszútávon hatalmas potenciál lakozik benne.

Ange Postecoglou Tottenhamje, hasonlóan a Liverpoolhoz, szereti birtokolni a labdát és támadó szellemben focizni, sőt, helyzetkialakításban még felül is múlja a Mersey-partiakat. Más kérdés, hogy a londoniak rosszabbul használják ki a lehetőségeiket, illetve amellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy a védekezésben is komolyabb hiányosságokat mutatnak. Azzal azért nehéz lenne idén megvádolni a Liverpoolt, hogy a védők összeszokottsága miatt ennyire eredményesek. A sorozatos sérülések éppen ezt az egységet sújtják a legjobban, mégis, mindösszesen 25 gólt kapott a bajnokságban a csapat, ami az Arsenal után a második legkevesebb. A Tottenhamnél már nem ennyire rózsás a helyzet, 25 meccsen 38-szor találtak be eddig az ellenfelek.

Kloppot leszámítva Tuchel az egyetlen olyan edző a listán szereplők közül, aki képes a sorsdöntő mérkőzéseken is győzelemre vezetni csapatát – véli a Carteret elemzése. Más kérdés, hogy ezt milyen játékkal teszi. Nagelsmannhoz hasonlóan Tuchel is inkább a védekezésre és a labdabirtoklásra fektet nagy hangsúlyt, illetve mindkettejükre igaz, hogy jól teszik össze a csapataikat, de ha meccs közben változtatni kell, akkor meg vannak lőve.

A Carteret Analytics szerint Klopp pótlására az ideális jelölt a Sportingot irányító Rúben Amorim lehet. Ugyan még csak 39 éves, a fentebbi adatok szerint a stratégiai és a taktikai képessége is jobb, mint Kloppnak, tehát hétről hétre ütőképes kezdőcsapatot tud pályára küldeni, de ha változtatni kell meccs közben, az sem okoz számára gondot. Támadásban is biztató, amit a Sporting csinál, nem véletlen, hogy Amorim vezetésével 2021-ben bajnoki címet tudtak nyerni 19 év után. Az egyetlen kérdőjel vele kapcsolatban, hogy vajon mire menne a Premier League-ben.

--- voting control ---