szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csányi Sándor szerint azért van szükség a változtatásra, mert igazságtalan a jelenlegi lebonyolítási rendszer.

Ismét felvetődött, hogy átalakítják az NB I lebonyolításának rendjét – erről Csányi Sándor, az MLSZ elnöke beszélt nemrég az M4 Sportnak.

A sportvezető akkor azt mondta, az elképzelés szerint a jelenlegi, háromszor tizenegy mérkőzés helyett kétszer tizenegy mérkőzéses alapszakaszt rendeznének, majd annak eredménye alapján kezdődne a rájátszás felső- és alsóházzal, valamint osztályozóval. Csányi megjegyezte, nem kedveli ezt a megoldást, a 2015–2016-os szezonban bevezetett, háromszor tizenegy fordulós lebonyolítást viszont igazságtalannak tartja. Hozzátette, a változtatások a 2025–2026-os kiírástól léphetnek érvénybe, ám döntés még nem született.

Ha az elképzelés megvalósul, akkor az NB I leginkább a szlovák bajnokságra hasonlít majd a lebonyolítás tekintetében, de a régióban Románia, Ausztria, Szerbia és Csehország is ezt a rendszert alkalmazza. Ugyanakkor Magyarországon sem új a rájátszás gondolata, hiszen az NB I-et 2001 és 2004 között ilyen rendszerben rendezték meg, igaz, eltérő meccsszámokkal.

Az elképzelésről Lipcsei Péter, korábbi 58-szoros válogatott labdarúgó a Nemzeti Sportnak elmondta: „Igazságtalannak tartom a harminchárom fordulós lebonyolítást az NB I-ben, szerintem van jobb meg­oldás, Ausztria kézenfekvő példa. Tizenkét klub szerepel az élvonalban, mindegyik csapat játszik kétszer tizenegy mérkőzést az alapszakaszban, utána következik a felső-, illetve az alsóházi rájátszás hat-hat együttessel, s a végén az alsóház utolsó helyezett­je kiesik. Ugyancsak jó ötletnek tartom az osztályozót, még ha az NB II-es csapatokkal ellentétben az NB I-esek nem feltétlenül örülnének ennek.”

A jelenlegi, harminchárom fordulós rendszerben a csapatok három kört játszanak egymással, a harmadik kör pályaválasztói jogát pedig az előző bajnokságban elért helyezés határozza meg.