Megkezdődött a Gáza melletti települések erőinek felfegyverzése, a Hamasz vezetője a föld alatt van

Események

TOPSHOTS Horizontal
Emberek telefonjaik lámpáival kutatnak áldozatok után egy még lángoló épület romjai között, miután izraeli csapást mért a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 62. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
05:56
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:01
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A republikánusok blokkolták a segélyeket Izraelnek

Az amerikai szenátus republikánus képviselői blokkolták az Izraelnek és Ukrajnának nyújtott segélytörvény előterjesztését, miután nem sikerült kompromisszumot kötniük a határ- és bevándorlási reformokkal kapcsolatban.

A 109 milliárd dollár értékű csomag 61 milliárd dollárt tartalmazott Ukrajnának, körülbelül 10 milliárd dollárt Izraelnek és segélyt Gázának, valamint némi finanszírozást Tajvannak.

A republikánusok ragaszkodnak ahhoz, hogy az Ukrajnának nyújtott bármilyen segélyt az Egyesült Államok bevándorlási és menekültügyi reformjához kössék.

06:05
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: Katasztrófává romlik a helyzet Gázában

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár figyelmeztette a Biztonsági Tanácsot, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború a Gázai övezetben "súlyosbíthatja a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető veszélyeket".

Guterres az ENSZ alapító okiratának ritkán használt 99. cikkére hivatkozott, amely lehetővé teszi számára, hogy "a Biztonsági Tanács tudomására hozzon minden olyan ügyet, amely véleménye szerint veszélyeztetheti a nemzetközi béke és biztonság fenntartását".

„A humanitárius rendszer összeomlásának súlyos kockázatával nézünk szembe. A helyzet gyorsan katasztrófává romlik, ami visszafordíthatatlan következményekkel járhat a palesztinok egészére, valamint a régió békéjére és biztonságára nézve" - ??írta Guterres a 15 tagú tanácsnak írt levelében.

06:41
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz koordináció segítheti a helyzet megoldását

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg szerint az Oroszországgal való koordináció segít megoldani a feszültséget a Közel-Keleten. Az Abu-Dzabiba látogató Vlagyimir Putyin a koronaherceggel az olajról, Gázáról és Ukrajnáról is tárgyal.

Mohamed herceg méltatta a két ország közötti közös koordinációt, "amely segített feloldani a feszültséget a Közel-Keleten" - írja az SPA szaúdi állami hírügynökség. "Sok érdekünkben osztozunk, és sok dossziénk van, amelyeken együtt dolgozunk Oroszország, a Szaúd-Arábiai Királyság, a Közel-Kelet és a világ érdekében" - idézte az ügynökség a trónörököst.

07:06
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A brit védelmi miniszter több segélyt kér Gázának

Grant Shapps brit védelmi miniszter a tervek szerint ma érkezik meg a Közel-Keletre, hogy felgyorsítsa a humanitárius segélyek szállítsák, amit többek között tengeri úton közvetlenül juttatnának el Gázába.
A védelmi miniszter megvitatja a gázai civilek további segélyezésének lehetőségeit, azt, hogy az Egyesült Királyság hogyan támogassa a Palesztin Hatóságot, a túszok visszaszerzését, valamint a további eszkaláció megelőzésére tett erőfeszítéseket a Közel-Keleten.

Shapps a hét elején azt mondta, hogy Nagy-Britannia fontolóra veszi az RFA Lyme Bay katonai támogató hajó térségbe küldését, hogy orvosi és humanitárius segítséget nyújtson a Közel-Keleten.
Shapps találkozik a Palesztin Hatóság belügyminiszterével, Ziad Hab Al-Reeh tábornokkal, hogy megvitassa a ciszjordániai palesztinok biztonságát javító intézkedések szükségességét, Tel-Avivban pedig Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel tárgyal.

07:42
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A hamut átszitálva keresnek emberi maradványokat

A gázai határon található Nir Oz kibucban még mindig a hamut szitálják, hogy megtalálják a Hamász október 7-i támadásában elhunyt emberek testrészeit. Az izraeli katonák fogakat, csont- vagy húsdarabokat keresnek. A nagyobb, lényegtelen tárgyakat azonnal félredobják, majd úgy rázzák a fakeretes rostákat, mint az aranymosók. Annyi a különbség, hogy ők a halál bizonyítékát keresik - derül ki a Sky News helyszíni beszámolójából

08:12
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai tiltakozás

Az Egyesült Államok tiltakozna a Gázai övezeten belüli ütközőzóna kialakítása ellen – mondta Matthew Miller külügyi szóvivő. A Reuters hírügynökség jelentése szerint Izrael a múlt héten több arab államot és Törökországot tájékoztatott arról, hogy a gázai határ palesztin oldalán ütközőzóna bevezetését tervezi.

08:55
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai-izraeli egyeztetés a hadműveletekről

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint az Egyesült Államok megbeszélést folytatott Izraellel a gázai hadműveletek ütemtervéről.

Azt mondta, nem kíván további információkat megosztani a menetrenddel kapcsolatban, de hozzátette:

Csak megbeszéltük Izraellel, hogy mit gondolnak az időtartamról, és hogy ez hogyan alakítja a távlati stratégiát a kérdés kezelésére, amely túlmutat a katonai eszközökön.

Izrael nem kommentálta a Washingtonnal megvitatottakat.

09:34
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Kiállítás nyílt a Nova fesztivál áldozatainak emlékére

Az izraeli Nova zenei fesztivál producerei kiállítást hoztak létre Tel-Avivban, hogy emlékezzenek arra a több mint 360 emberre, akik meghaltak, és arra a 40-re, akiket túszul ejtettek, amikor a Hamász fegyveresei megtámadták a fesztivált október 7-én.

10:01
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael több üzemanyagot enged be Gázába

Az izraeli biztonsági kabinet beleegyezett, hogy "minimális" üzemanyag-kiegészítést engedjen Gázába a humanitárius összeomlás és a járványok kitörésének megakadályozása érdekében a terület déli részén.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében azt írja, hogy az üzemanyag mennyiségéről a kabinet dönt majd az övezet humanitárius helyzete alapján.

10:43
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A föld alatt van a Hamász vezetője

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő szerint a Hamász legfelsőbb gázai vezetője „nem a föld felett, hanem a föld alatt van", de nem részletezte, hogy hol lehet.

A mi feladatunk az, hogy megtaláljuk Yehya Sinwart és megöljük- mondta.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy az izraeli erők bekerítették a Hamász-vezér Hán Júniszban lévő házát. Netanjahu egy videonyilatkozatában kijelentette: Lehet, hogy a háza nem az erődítménye, és el tud menekülni, de csak idő kérdése, mikor kapjuk el!

Az izraeli hadsereg azt mondta, hogy a Hán Júnisznál lévő különleges erői áttörték a Hamász harcosok védelmi vonalait, és megtámadták a város központjában lévő állásaikat. A közlemény szerint a harci repülőgépek alagútaknákat semmisítettek meg, a csapatok pedig elfoglaltak egy Hamász-előőrsöt, valamint több fegyverraktárat.

11:25
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a gázai határ menti települések biztonsági osztagainak felfegyverzése

A védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az IDF déli parancsnoksága megkezdte a fegyverek és további harci felszerelések szétosztását a gázai határ menti települések biztonsági osztagai között.

A bejelentés szerint a minisztérium "Mashiv Haruach" programja keretében hetente 12 készenléti biztonsági osztagot fegyvereznek fel. Elsőként a gázai határhoz közeli közösségeket szerelik fel, majd őket követik a többi régió helyi hatóságai.

11:50
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb izraeli rajtaütések Ciszjordániában

Legalább 21 palesztint vettek őrizetbe az éjszakai és hajnali razziák során a megszállt Ciszjordániában - a Palesztin Foglyok Társaságának első jelentései szerint.

12:22
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A tűzszünet óta 1207 palesztin halt meg

A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy a hónap eleji ideiglenes tűzszünet összeomlása óta 1207 palesztin halt meg.

13:03
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli erők közzétették a legutóbbi gázai hadműveletek részleteit

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint folytatják a Hamász elleni harcot a Gázai övezetben, többek között Khan Júniszban, "tucatnyi terrorista célpontra" csapást mérve - írja a BBC.

Egy sajtóközlemény szerint: "Az IDF csapatai egy alagútaknából kilépő terrorista sejtet támadtak meg, két terroristát megöltek harc közben, és az aknára csapást mértek". A továbbiakban azt írják, hogy célba vettek egy katonai tábort is, amely a Hamász Központi Dzsabalíja Zászlóaljához tartozik, és több harcost megöltek.

Továbbá az erők lokalizáltak egy földalatti alagúthálózatot, amely a táborból vezet ki, valamint egy kiképzőterületet és fegyverraktárat a tábor területén".

13:42
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A G7 vezetői intézkedéseket követelnek a gázai civilek védelmében

A Hetek Csoportjának (G7) vezetői nyilatkozatot adtak ki, amelyben aggodalmukat fejezik ki a háborúnak a gázai palesztin polgári lakosságra gyakorolt pusztító hatása miatt.

14:28
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia további humanitárius segélyt dobott le a Gázai övezetbe

A jordániai légierő negyedik alkalommal szállított humanitárius segélyt egy kórházba az övezet déli részén fekvő Khan Younisban - írja az Al Jazeera.

A Királyi Légierő ejtőernyők segítségével orvosi és terápiás felszereléseket tartalmazó dobozokat pakolt le a jordániai magán tábori kórházba, hogy az egészségügyi intézmény folytatni tudja szolgáltatásait - jelentette a Jordán Hírügynökség.

14:57
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétákat lőttek ki Szderótra, a gázai határ menti településekre

Rakétákra figyelmeztető szirénák szóltak Szderót városában és más gázai határ menti településeken - írja a Times of Israel.

Sérültekről vagy károkról nem érkezett jelentés.

15:39
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael tagadja a felelősségét

Az izraeli kormány szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy nem tudott a nyomozók azon megállapításairól, miszerint izraeli tankok tüze megölte Issam Abdallah, a Reuters újságíróját és megsebesített hat másikat Libanonban, de tagadta, hogy az izraeli erők nem harcoló személyeket vettek célba.

"Nem célozunk civileket" - mondta Eylon Levy szóvivő egy televíziós tájékoztatóban, amikor a Reuters, az Agence France-Presse, az Amnesty International és a Human Rights Watch jelentéseiben szereplő megállapításokról kérdezték - számol be minderről a The Guardian című brit lap.

16:09
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Több üzemanyag-segélyt kap Gáza

Izrael bejelentette, hogy növeli a Gázai övezet déli részébe irányuló üzemanyag-szállítmányokat. Mint mondták, az üzemanyag-ellátás növelése "szükséges a humanitárius összeomlás és a járványok kitörésének elkerülése érdekében".

Benjmain Netanjahu miniszterelnök hivatala hozzátette: "A minimális mennyiséget időről időre a haditanács fogja meghatározni a megbetegedési helyzet és a humanitárius helyzet függvényében az övezetben" - írja a BBC.

16:29
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A WHO figyelmeztet a fertőző betegségek terjedésére Gázában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint aggodalomra ad okot a betegségek terjedése a Gázai övezetben, mivel a kitelepített palesztinok a túlélésért küzdenek az ostromlott enklávét érő könyörtelen izraeli bombázások közepette.

17:01
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Belgium kitiltja az erőszakos izraeli telepeseket

Belgium megtagadja a belépést a palesztinok elleni erőszakos cselekményekben érintett ciszjordániai izraeli telepesektől - közölte Petra De Sutter miniszterelnök-helyettes, számol be minderről a brit sajtó.

Az EU szerint a telepesek által Ciszjordániában elkövetett erőszakos cselekmények növekedése komoly aggodalomra ad okot, és követelte, hogy tartóztassák le a bűnözőket, köztük azokat is, akik a blokk által finanszírozott iskola lerombolása mögött állnak - jelentette Lisa O'Carroll, a Guardian brüsszeli tudósítója.

17:18
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael mecsetet bombázott Gáza északi részén

Az izraeli erők csapást mértek az al-Awda mecsetre a Dzsabalíja menekülttáborban, a Gázai övezet északi részén lévő, civileknek menedéket nyújtó létesítmények közelében.

Az Al Jazeera által ellenőrzött videón látható, amint sűrű füstfelhő gomolyog az égen, miközben emberek rohannak a helyszínre, hogy túlélőket mentsenek. Az épület porig romboltnak tűnik.

17:34
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Páncéltörő rakétát lőttek ki izraeli járműre

Páncéltörő rakétát lőttek ki egy izraeli polgári járműre Felső-Galileában, a libanoni határ közelében - jelentette a héber média.

18:04
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A hadsereg szerint Haniyeh fia több ezer dollárért vásárolt ékszereket

A hadsereg közzétetette a Hamász telephelyein végrehajtott razziák során talált számlákat, amelyek szerintük azt mutatják, hogy a Hamász-vezető Ismail Haniyeh fia az elmúlt években több ezer dollár értékben vásárolt ékszereket, miközben Gázában sokan éheztek.

Az IDF arab nyelvű szóvivőjének, Avichayn Adraee-nak a posztja állítólag a Moaz Haniyeh által Gázából és Katarból származó vásárlásokról szóló számlákat mutatja be.

Az öt nyugta összesen mintegy 25 000 dollárt tesz ki.

18:41
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Állítólag több tucat Hamász terrorista adta meg magát

Az elmúlt órákban több, a közösségi médiában megjelenő gázái felvételen látható, hogy az IDF több tucat palesztint - a héber médiajelentések szerint lehetséges Hamász-terroristákat tartóztatott le, akik Dzsabalíjában és az övezet északi részén adták meg magukat az izraeli csapatoknak.

Az egyik felvételen látható, amint egy csoportjukat egy izraeli katonai jármű hátuljában szállítják - írja a The Times of Izrael.

19:19
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonból kilőtt páncéltörő rakéta ölt meg egy izraeli civilt

Libanonból kilőtt páncéltörő rakéta csapódott be és ölt meg egy izraeli civilt az északi határ menti Mattat városában.

A 60-as éveiben járó férfi a gyors orvosi segítség ellenére belehalt a sérüléseibe.

Az IDF megerősítette a csapást, harckocsikkal és tüzérségi tűzzel viszonozták azt. Az izraeli hadsereg hozzátette, hogy viszonozta a tüzet több más dél-libanoni célpontra is, ahonnan a délután folyamán Izraelre mértek csapásokat - írja a The Times of Izrael.

19:53
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Belgium megtagadja a palesztinokkal szemben erőszakos izraeli telepesek belépését

Belgium megtiltja a palesztinokkal szemben erőszakot alkalmazó, Ciszjordániában élő szélsőséges izraeli telepesek belépését - jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi oldalon csütörtökön közzétett üzenetében.

A belga kormányfő bejegyzésében kijelentette: a civilek elleni erőszaknak következményei lesznek.

"Együtt fogunk dolgozni az Egyesült Államokkal a békét, a biztonságot és a stabilitást aláásó cselekményekben részt vevőkkel szembeni szankciók kidolgozásán" - tette hozzá.

20:33
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a jemeni lázadókat vörös-tengeri támadásaik miatt

Az Egyesült Államok szankciókat rendelt el a jemeni húszi lázadókkal, illetve támogatóikkal szemben amiatt, hogy előbbiek rendszeresen támadják a kereskedelmi hajókat a Vörös-tengeren - közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium.

A büntetőintézkedések 13 olyan személy, illetve szervezet ellen irányulnak, akiket, illetve amelyeket az Egyesült Államok azzal vádol, hogy iráni áruk szállításából és értékesítéséből származó pénzekkel támogatják a teheráni vezetés hátszelét élvező jemeni lázadókat.

Az amerikai tárca tájékoztatása szerint "pénzváltók és vállalkozások szövevényes hálózatáról" van szó különböző országokban. Az amerikai pénzügyminisztérium pedig arról számolt be, hogy a lázadók több tíz millió dollárhoz jutottak hozzá ilyen módon.

21:01
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A Riporterek Határok Nélkül a rafahi határátkelőhely megnyitását kéri az újságírók számára

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő újságíró-szervezet azt kérte csütörtökön, hogy nyissák meg az újságírók számára a Gázai övezet rafahi határátkelőhelyét.

Az övezet déli részén fekvő Rafah város és Egyiptom közötti átkelőhelyen az átjárást mind a palesztinok, mind az egyiptomiak ellenőrzik, és az egész közös határt figyeli Izrael. Az RSF közleményében az összes érintett félhez fordult.

"Az újságíróknak, akiket evakuálni kellett az övezet északi részéből, Izrael most arra kényszeríti, hogy gyülekezzenek az egyiptomi határon, azt viszont nem léphetik át, a külföldi riporterek pedig nem léphetnek be az övezetbe a határon" - írta a jogvédő szervezet.

21:39
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Nemsokára megnyílhat a Kerem Salom-i határátkelő

Nemsokára megnyílhat az Izraelt a Gázai övezettel összekötő, izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelő, melyen át további segélyszállítmányok juthatnának az övezetbe - jelentette be csütörtökön az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) vezetője.

Martin Griffiths elmondta, hogy bár a tárgyalások még mindig folynak a határátkelő megnyitásáról, biztató jelek mutatkoznak a sikerre. Mint mondta, mind Izrael, mind pedig a konfliktusban közvetítői szerepet vállaló Egyiptom "sokkal nyitottabbá vált" az elképzelésre.

Hozzátette, hogy a szemben álló felek a tervek szerint fokozatosan nyitják meg az átkelőt.
A nyitás jelentősen növelné a sűrűn lakott, két hónapja izraeli légicsapásoknak kitett övezetben élőknek juttatandó segély mennyiségét.

22:04
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország szankciókat fontolgat ciszjordániai zsidó telepesekkel szemben

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón - közölte a tárca csütörtökön.

"Véget kell vetni ennek az erőszaknak, és az izraeli hatóságok felelőssége, hogy ezt megtegyék, valamint az is, hogy felelősségre vonják az elkövetőket" - jelentette ki Anne-Claire Legendre külügyi szóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

22:21
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Elesett Gadi Ejzenkot volt izraeli vezérkari főnök fia a Gázai övezetben

A palesztin többségű Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktusban elesett csütörtökön Gal Meir Ejzenkot, Gadi Ejzenkot volt izraeli vezérkari főnöknek, jelenleg a szűk hadikabinet tagjának a fia - jelentette be az izraeli hadsereg.

Gadi Ejzenkot 25 éves, tartalékos szolgálatra behívott fia az övezet északi részében halt meg, miután Dzsabália külterületén felrobbant mellette egy alagút nyílásához telepített robbanószerkezet. Meghalt csütörtökön harcban egy másik izraeli katona is, a 34 éves Jonatán David Deutsch, ő az övezet déli részén.

Gadi Ejzenkot jelenleg a Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor nevű párt politikusa. "Tudom, milyen erős vagy, mennyire egységes a családod, hogyan őrizted mindig mindannyiunk közös otthonát és a saját otthonod is" - üzente Ganz X-fiókjában politikustársának és barátjának. "Mindannyian kötelesek vagyunk folytatni a harcot azért a szent ügyért, amelyért Gal elesett" - tette hozzá.

05:48
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.