Újabb lendületes támadást indítottak az oroszok, az ukránok fegyvereket kérnek Amerikától

Események

conflict Horizontal
Gyakorlatozó ukrán katona a donyecki régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 652. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:04
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:26
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Klicsko: Oroszország nem fogja „ellopni a karácsonyt a gyerekektől"

Szerda este több tucat ember gyűlt össze a kijevi Sophia téren, ahol felállították a város karácsonyfáját.

A kisebb ünnepség ellenére Vitalij Klicsko polgármester azt mondta, hogy az ünnep alatt nem lesznek tömegrendezvények, amíg tart a háború. "Mindazonáltal nem engedhetjük meg, hogy az oroszok ellopják ezt az ünnepet a gyerekeinktől" - mondta.

05:47
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ az ukrán energiahálózat miatt aggódik

Az Ukrajna energiahálózata elleni fokozódó orosz támadások rontják a humanitárius körülményeket országszerte a hőmérséklet zuhanásával – figyelmeztetett egy magas rangú ENSZ-tisztviselő. Miroslav Jenca, az Európáért, Közép-Ázsiáért és Amerikáért felelős főtitkár-helyettes azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy Ukrajna atomerőművei is "veszélyben vannak", amíg a háború zajlik.

Kijev arra készül, hogy megismétlődnek a tavaly télen az energetikai infrastruktúrát ért könyörtelen orosz támadások, amelyek széleskörű áramkimaradásokhoz vezettek. Volodimir Zelenszkij nemrég kijelentette, hogy Ukrajnának "fel kell készülnie" a létesítményei elleni fokozott támadásokra.

06:28
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 4137 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3302 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:55
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Blokkolt amerikai támogatás

Az amerikai szenátus republikánus tagjai blokkolták a kiegészítő finanszírozásról szóló törvényjavaslatot, amely Ukrajna pénzügyi támogatását is magában foglalta. A szavazás megnöveli annak a valószínűségét, hogy a Kongresszus nem hagy jóvá több finanszírozást Ukrajnának az év vége előtt, mivel a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek égetően több segélyre van szüksége.

07:41
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán elemeket is szerelhetnek az oroszok az iráni drónokra

Oroszország szinte bizonyosan módosítja az iráni eredetű drónokat saját létesítményeiben készült fegyverekkel - és vélhetően ukrán elemeket is beépített a tervükbe - közölte a brit védelmi minisztérium.
A háborúról szóló legfrissebb tájékoztatójában a minisztérium kijelentette, hogy a múlt hónap végén lezuhant UAV (pilóta nélküli repülőgép) ukrán SIM-kártyával és 4G modemmel volt felszerelve.
A minisztérium szerint ez utalhat a fegyverek navigációját javító orosz módosításra, vagy akár kísérlet lehet az ukrán elektronikus hadviselés enyhítésére.

Néhány támadó drón az eredeti szürke helyett fekete színt kapott, hogy éjszaka nehezebb legyen azonosítani őket. Ennek ellenére azonban az ukrán légvédelem sikeresen lőtte le a felbocsátott drónok többségét.

08:12
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

David Cameron: Az ukrajnai háború a nemzedékünk harca

David Cameron kijelentette, hogy "Ukrajnára kell összpontosítanunk" a közel-keleti válság ellenére. Az Egyesült Királyság külügyminisztere a Sky Newsnak kijelentette, hogy az ukrajnai háború „nemzedékünk harca", amely az egész kontinens biztonságát veszélyezteti.

Tudjuk, hogy Putyin, ha nem állítjuk meg itt, többért visszajön, és a pálya szélén Amerika ellenségei szurkolnak majd

- mondta.

Nem értett egyet azzal, hogy az Egyesült Államokat "kevésbé megbízható" szövetségesnek tekintenék, ha a Kongresszus nem szavazza meg a többmilliárd dolláros, Ukrajna támogatását is magában foglaló biztonsági csomagot.

08:55
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A G7-országok kitiltják piacaikról az orosz gyémántot

A G7-országok bejelentették, hogy január 1-jétől betiltják az orosz gyémántok közvetlen importját, március 1-től pedig korlátozzák a közvetett importot is.

A G7-ek több hónapja tárgyaltak az orosz gyémántok kitiltására vonatkozó különböző tervekről.
A G7-ek vezetői megismételték rendíthetetlen elkötelezettségüket Ukrajna orosz invázió elleni harcának támogatása mellett. Azt is ígérték, hogy továbbra is korlátozzák "az orosz katonai és ipari bázis szempontjából kritikus cikkek exportját".

A G7-országok: Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Olaszország.

09:34
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva a nyugati egység összeomlására számít

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta a G7 vezetőinek, hogy Oroszország fokozta a nyomást a frontvonalakon, és figyelmeztetett, hogy Moszkva a nyugati egység jövő évi összeomlására számít. „Oroszország egyetlen dologban reménykedik – hogy jövőre a szabad világ konszolidációja összeomlik" – mondta Zelenszkij.

10:01
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Autórobbanásban halt meg egy politikus

Oleg Popov, aki a Moszkva-barát luhanszki regionális parlament képviselőjeként dolgozott, meghalt, miután „azonosítatlan eszközt robbantottak fel egy autóban" – közölte az orosz nyomozóbizottság, de részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

10:36
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Háborús bűnökkel vádoltak meg négy orosz katonát

Az Egyesült Államok háborús bűnökkel vádolt meg négy orosz katonát, miután állítólag tavaly elraboltak és megkínoztak egy amerikai állampolgárt, aki Dél-Ukrajnában élt – derült ki bírósági dokumentumokból. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a megvádolt oroszok 2022 áprilisában rabolták el az amerikait a Herszon tartománybeli Milove faluban lévő otthonából, ahol ukrán feleségével élt.

11:03
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország előrenyomult Avdijivkánál

Az orosz erők "csekély mértékben előrenyomultak" az ostromlott Donyecki terület Avdijivka városától délkeletre fekvő ipari övezetben - közölte az ISW legfrissebb jelentésében.

11:36
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, nyolc megsebesült az elmúlt 24 órában

Oroszország az elmúlt nap folyamán 11 ukrajnai terület ellen indított támadásokat, amelyek során egy ember meghalt és legalább nyolc másik megsebesült - jelentették a regionális hatóságok december 7-én kora reggel.

12:05
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország drónokkal támadt az éjszaka

Oroszország az éjszaka folyamán 18 Shahed "kamikaze" drónokkal támadta Ukrajnát, amiből Ukrajna 15-öt lelőtt.

12:32
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia és az Egyesült Királyság koalíciót indít Ukrajnáért

Norvégia és az Egyesült Királyság december 11-én közös koalíciót indít Ukrajna támogatására - közölte a norvég védelmi minisztérium december 6-án.

12:53
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna áramhiányra figyelmeztet

Lengyelországból, Szlovákiából és Romániából származó sürgősségi áramimport támogatja Ukrajna energiahálózatát, miután a hideg időjárás fennakadásokat okozott.

Az Ukrenergo ukrán áramhálózat-üzemeltető arra szólította fel a polgárokat, hogy "takarékosan használják az áramot".

A vállalat szerint 408 háztartás maradt áram nélkül.

Újabb károk keletkeztek az Oblenergo hálózataiban Donyeck, Harkiv és Herszon régiókban

- közölték.

A hőerőművek egyes egységein javítási munkálatok folynak, a napelemek pedig nem tudnak maximális kapacitással működni az országszerte sűrű felhőtakaró miatt.

13:41
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna leadta a kívánt fegyverek listáját az USA-nak

A dokumentumok szerint a kérés Abrams harckocsikat, 155 mm-es lőszereket, F-16-os vadászgépeket, drónokat és ATACMS rakétákat tartalmaz. Ukrajna emellett C-17 Globemaster és C-130 Super Hercules szállító repülőgépeket, Apache és Black Hawk harci helikoptereket is kért.

Ezen kívül a védelmi minisztérium F-18 Hornet vadászgépeket, MQ-9B Sky Guardian UAV-kat és THAAD légvédelmi rendszert szeretne kapni.

14:17
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Iskolai lövöldözés az oroszországi Brjanszkban, ketten meghaltak

Az oroszországi Brjanszkban egy iskola diákja agyonlőtte diáktársát, öt másik diákot pedig megsebesített, mielőtt öngyilkosságot követett el - jelentette az orosz média december 7-én. A nyomozás előzetes adatai szerint egy 14 éves lány egy puskát vitt be az iskolába és lövéseket adott le osztálytársaira.

14:55
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin 2030-ig is hatalmon maradhat

Vlagyimir Putyin orosz elnök eddig még nem jelentette be, hogy indul-e a jövő évi oroszországi elnökválasztáson, egyes elemzések szerint azonban szinte biztos, hogy a 71 éves politikus újrázni fog, és akár 2030-ig hatalmon maradhat.

Az ellenzéki Alekszej Navalnij eközben online nyilatkozatban arra szólította fel támogatóit, hogy bárkire szavazzanak, csak Putyinra ne. „Zavarjuk meg a terveit" – fogalmazott.

15:09
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A csehek megosztottak, mégis támogatják Ukrajnát

Csehország részéről mindenképpen folytatódni fog Ukrajna támogatása - jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök csütörtökön Prágában, miután a Hradzsinban a kormányfővel, a parlament két házának elnökeivel és a külügyminiszterrel megvitatta a cseh külpolitika időszerű problémáit.

"Ukrajnával kapcsolatban teljes az egyetértés. Támogatásunknak folytatódnia kell, és folytatódni fog- mondta az államfő újságíróknak a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Petr Pavel kifejtette: bár az Ukrajnának nyújtott támogatás néhány cseh politikus és a polgárok egy részé számára is "irritáló tényező" lett, abból nem szabad engedni, mert az meghátrálást jelentene Oroszország nagyhatalmi ambíciói előtt.

15:26
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Gyengül az elszántság Ukrajna támogatására

Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.

"Gyengül az elszántság Ukrajna támogatására. Idén augusztus eleje és október vége között csaknem 90 százalékkal kevesebb kötelességvállalásról szóló bejelentés született a tavalyi év ugyanezen időszakához képest - jelentette be az agytröszt, mely a háború 2022-es február 24-i kitörése óta rögzíti az Ukrajnának tett katonai, pénzügyi és humanitárius segítségről szóló ígéreteket.

Az összegzés szerint az új kötelezettségvállalások a fenti periódusban 2,11 milliárdnyi eurót (több mint 800 milliárd forint) tettek ki, 87 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi évben.

A háború kitörése óta Ukrajna partnerei és a legfontosabb nemzetközi szervezetek - mint például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank - összesen csaknem 255 milliárd eurónyi (85,5 ezermilliárd forint) segélyt ígértek, beleértve 182 milliárd euró (69,1 ezermilliárd forint) rövidtávú, már teljesített vagy egy éven belül teljesítendő segítséget.

E kötelezettségvállalások magukba foglalnak 141 milliárd eurónyi (53,5 ezermilliárd forint) pénzügyi segélyt, csaknem 16 milliárd eurónyi humanitárius segítséget és 98 milliárd euró (6,07 ezermilliárd forint) értékű hadi támogatást.

17:46
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Sötétbe borulhat Ukrajna

A téli időjárás miatt megugrott az áramfogyasztás Ukrajnában, az ország pedig nem képes elegendő energiát előállítani mindennek fedezésére.

Áramszüneti forgatókönyvet még nem készített az Ukrenergo, azt azonban elismerték, hogy naponta 11 és 19 óra között Szlovákia, Románia és Lengyelország sürgősségi energiasegítségét veszik igénybe a probléma egyensúlyozására.

18:53
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz kémfőnök figyelmeztette Bidenéket

Szergej Nariskin orosz titkosszolgálati vezető arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy Ukrajna lesz a „második Vietnam". Szerinte Ukrajna „fekete lyukká" válik, amely egyre több erőforrást és emberéletet nyel el.

Nariskin azután tette közzé figyelmeztetését, hogy Joe Biden szerdán Ukrajna további finanszírozására szólította fel a kongresszust. Az amerikai elnök ezúttal egy 61,4 milliárd dolláros sürgősségi finanszírozási kérelmet próbál keresztülverni, ám a képviselőház republikánus képviselőinek körében egyre növekszik az ellenállás Kijev támogatásával kapcsolatban.

19:31
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Kiberkémkedés vádja miatt bekérették a brit külügyminisztériumba Oroszország londoni nagykövetét

A brit külügyminisztérium bekérette Oroszország londoni nagykövetét, két embert pedig szankciókkal sújtott, mert lelepleződött egy kiberkémkedést végző orosz hackercsoport éveken át folyó, ám végül sikertelen beavatkozási kísérlete a brit politikába - jelentették be csütörtökön hivatalosan.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megbízásából dolgozó és kiberbiztonsági szakértők által Cold Rivernek elnevezett hackercsoport "egyértelmű szándékkal vett célba" brit politikusokat, újságírókat és civilszervezeteket, "a megszerzett információkat pedig arra használták fel, hogy beavatkozzanak a brit politikába" - mondta a brit törvényhozásnak készített jelentésében Leo Docherty külügyminiszter-helyettes.

19:46
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai fegyvergyártókkal fogott össze Ukrajna

A Tagesschau értesülései szerint Ukrajna amerikai vállalatokkal közösen készül 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyártására.

A kijevi ipari miniszter, Olekszandr Kamishin arra számít, hogy a gyártás néhány év múlva megkezdődhet. A miniszter a témában televíziós nyilatkozatot tett, ám azt nem árulta el, hogy mely amerikai cégekről van szó.

20:34
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A kétoldalú együttműködés feljődését méltatta a Kremlben az orosz és az iráni elnök

A kétoldalú viszony fejlődését méltatta Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raiszi iráni elnök kettőjük csütörtöki találkozóján a moszkvai Kremlben.

"Kapcsolataink nagyon jól fejlődnek. Nagy infrastrukturális projektjeink vannak, amelyekről régóta tárgyalunk, most jutottunk el az észak-déli vasútvonal építésének gyakorlati megvalósításához. Természetesen hagyományos módon együttműködünk az energia területén. Az oktatás területén jelentős számú iráni diák tanul nálunk. Általában véve szinte minden területen aktívan dolgozunk" - hangoztatta Putyin.

Méltatta, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly húsz százalékkal nőtt, és elmondta, hogy Irán az év végén szabadkereskedelmi övezetről szóló megállapodást írhat alá az Eurázsiai Gazdasági Unióval, ami további lehetőségeket kínál majd az együttműködés bővítésére.

21:28
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz szóvivő: Washington démonizálja Moszkvát

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között- jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.

"Nagyon sajnáljuk, hogy az amerikai vezetés kitart azon szokása mellett, hogy Oroszországot eszközként használja fel a saját belügyeiben" - hangoztatta a szóvivő.

"Konkrétan ebben az esetben abszolút szemérmetlen módon folytatják országunk démonizálását, hogy megdolgozzák kongresszusi képviselőiket és szenátoraikat" - mondta.

Peszkov szerint a kijelentések célja az, hogy folytatódjon az amerikai adófizetők pénzének "eltüzelése" az ukrajnai háború kohójában.

"Úgy gondoljuk, ez egy nagyon szerencsétlen gyakorlat. Szeretnénk remélni, hogy az amerikai kongresszusi képviselők között még mindig van elég józan gondolkodású ember, aki megérti, hogy ez nem más, mint Oroszország abszolút démonizálása" - hangoztatta a szóvivő.

22:23
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

A Waffen-SS egy ukrán veteránjának kiadatásáért Kanadához fordult az orosz főügyész

Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja kiadatását kérte Kanadától az orosz főügyészség - erősítette meg a testület az Interfax hírügynökségnek.

Az orosz belügyminisztérium október 26-án adott ki körözést a veterán ellen, miután az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított ellene "az Ukrán SZSZK területén a Nagy Honvédő Háború idején a polgári lakosság ellen elkövetett népirtás miatt", az orosz büntető törvénykönyv 357. cikke alapján.

Az SZK szerint Hunka a Waffen-SS-hadosztály tagjaként "gyilkosságokat követett el", és "súlyos egészségkárosodást okozott" a megszállt ukrajnai Lviv megye lakosainak.

A nyomozás szerint a Waffen-SS Galícia katonái 1944. február 23. és 28. között a Lviv (Lemberg) megyei Huta Penjatyszka területén legkevesebb 500 szovjet állampolgárt öltek meg. Az SZK az ügy további részleteinek feltárása érdekében Kanada, Lengyelország és Fehéroroszország segítségét kérte.

22:39
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev amerikai vállalatokkal közösen tervez tüzérségi lőszereket gyártani

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában - közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter.

Az ilyen típusú tüzérségi lövedékek iránti kereslet az egekbe szökött Oroszország ukrajnai háborúja miatt. Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint kétmillió lövedékkel látták el a kijevi vezetést, és most a termelés felfuttatását tervezik a készletek feltöltésére.

"Két vezető amerikai céggel vannak megállapodásaink a 155 milliméter kaliberű lövedékek közös ukrajnai gyártására" - ismertette Kamisin az állami televízióban. Ugyanakkor elismerte, hogy a megvalósítás éveket vehet igénybe.

"A 155-ös kaliber gyártásához legalább kettő, de maximum három év kell. A gyártás megkezdéséhez olyan technológiákra van szükségünk, amelyekkel partnereink rendelkeznek. Ukrajna sosem gyártott ebből a kaliberből" - mondta.

05:20
december 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.