Uborka a karácsonyfán? Tényleg létezik ez a hagyomány!

Uborka alakú karácsonyfadísz, Christmas pickle ornament
08 November 2022, Saxony-Anhalt, Spickendorf Bei Halle/Saale: Managing director Alexandra Häder holds glass cucumbers as Christmas tree ornaments in her hands in her ceramics barn in Spickendorf near Halle. In the USA, it is a widespread custom to hang the so-called "Christmas Pickle" somewhat hidden in the branches as the last tree ornament. Whoever finds it first receives an extra Christmas present and good luck in the coming year. Already since August, the "Christmas Wonderland" has been set up in their barn on about 800 square meters and is now supplemented with new Christmas decorations. Several thousand Christmas decoration artefacts are intended to get customers in the mood for the festive season. With suggestions for decorating the Christmas parlor and the festive dining table, Alexandra Häder wants to encourage a stress-free and peaceful gathering of the whole family. Photo: Waltraud Grubitzsch/dpa/ZB (Photo by WALTRAUD GRUBITZSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Szokatlan dísz a díszgömbökhöz és szaloncukorhoz szokott szemünknek, de nem most találtuk ki. Elmeséljük a hátterét! Pontosabban a három lehetséges eredettörténetet, amely közül az egyik egészen az amerikai polgárháborúig visz vissza az időben.
Vágólapra másolva!

Képzelje el, ahogy teljes karácsonyi áhítatban csodálja a csillogó-villogó, színes, ünnepi fényekben pompázó karácsonyfát, melegség járja át a szívét a (még teli) szaloncukorpapírok láttán, káprázatos csillagszórók és ünnepi gyertyalángok hangolják a szeretet ünnepére, amikor

egyszer csak megakad a szeme az egyik díszen: egy hatalmas, lógó, zöld uborkán.

Nem csalás, nem ámítás! Meglepően sok helyen része a fa dekorációjának a savanyúságot megformázó üveg vagy műanyag dísz.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Waltraud Grubitzsch

A karácsonyi uborka egyik eredettörténete Németországba kalauzol, ahol állítólag a Weihnachtsgurke néven ismert karácsonyi savanyúság hagyománya kezdődött. A németek viszont manapság kissé értetlenül állnak a dolog előtt. A YouGov 2016-ban végzett felméréséből kiderült, hogy Németországban a megkérdezettek 8%-a ismeri a karácsonyi uborka hagyományát, és mindössze 2% akaszt uborkadíszt a fára.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Julija Ogrodowski/Shutterstock. No use without permission./Julija Ogrodowski

Amerikában népszerűbb ez a fajta díszítés a Tasting Table összefoglalója szerint, különösen a német vagy európai származásúak körében. A Németországból származó karácsonyfadíszek világhírűek, különösen a kelet-németországi üveggyártó régiókból származók, ahol az üvegdísz-készítés az 1800-as évekre nyúlik vissza. Ez lehet talán az egyik oka a német eredettörténet elterjedésének..

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Julija Ogrodowski/Shutterstock. No use without permission./Julija Ogrodowski

Egy másik verzió azonban egészen az amerikai polgárháború idejére nyúlik vissza. Ebben a történetben egy német-amerikai katona, aki az Unió (tehát a Lincoln vezette 24 északi állam) oldalán harcolt a háborúban, megbetegedett a börtönben a rengeteg éhezéstől, miután a déliek elfogták. Egy börtönőr megkegyelmezett a katonának, és adott neki uborkát, ami megmentette az életét.

A katona ezután haláláig egy uborkával díszítette fel a fáját, minden karácsonykor.

Kétségtelenül sokkal meghatóbb ez a történet, mint a harmadik verzió, amely szerint két fiú egy uborkahordóba szorult, és Szent Miklós mentette meg őket. Bármelyik eredettörténet igaz is, a karácsonyi uborkák hagyománya sok helyen él, és a karácsonyfa egyik különleges ékességének a szerepét tölti be a mai napig.

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.