Visszahozta az Altera márkanevet az Intel

A vállalat, FPGA-kat rejtő PSG üzletága külön cégben folytatja.

Még az előző év októberében írtunk arról, hogy leválasztja az FPGA-kat rejtő PSG üzletágát az Intel, amire most sort is kerített a Santa Clara-i óriáscég. A friss bejelentés értelmében az Altera márkanév is feléled, ugyanis az új, különálló formában működő vállalat ezt használja majd a készülő termékek forgalmazására.

A bejelentéssel párhuzamosan meg is érkeztek az első új Altera FPGA-k, amelyek Agilex 9, 7 és 5 jelzéssel érhetők el, és később jön az Agilex 3 sorozat is. Itt persze részben nem teljesen új dizájnokról van szó, számos meglévő fejlesztés köszön vissza új márkanév alatt, de egy ilyen volumenű változásnál ez normális. Az AI munkafolyamatokra szabott Agilex 5 ugyanakkor ténylegesen friss dizájn.

A változástól azt várja az Intel, hogy a korábbinál jobban ki tudják aknázni az FPGA-piac lehetőségeit, amire házon belüli üzletágként működő részleggel nem voltak képesek, miközben az integrációra vonatkozó tervek sem jöttek össze a tervezett fejlesztések folyamatos csúszása miatt. Ráadásul jelentős hátráltató tényező volt, hogy az előző években a Xilinx nagyon lelépte a konkurenciát az igényekhez jobban igazodó szoftveres háttérrel, illetve hardverekkel.

Az Altera várhatóan az Intel bérgyártó üzletágát fogja használni az FPGA-k gyártására, de már bérgyártó is szóba jöhet, ha úgy optimális.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés