Furcsán támadta meg a Yuzu emulátort a Nintendo

Az emulációs technológiákat jogellenesnek tekintő cég kolosszális mértékű kalózkodásról beszél.

A Nintendo nemrég beperelte a Tropic Haze LLC-t, vagyis a Yuzu emulátor fejlesztőit. A népszerű programmal a Switch egyes címeit lehet futtatni különböző eszközökön, noha maga az alkalmazás önmagában nem tartalmaz olyan kódot és tartalmat, amely elvileg jogsértő lenne.

A japán vállalat az emulációs technológiákat alapvetően jogellenesnek tekinti, és jelenleg is kolosszális mértékű kalózkodásról beszélnek. A feltételezett jogsértést azzal próbálják alátámasztani, hogy maga a Yuzu emulátor a Switch hardverekből származó úgynevezett prod.keys kulcsok segítségével dinamikusan, futtatási időben fejti vissza a titkosított Switch játékok ROM-ját, és ez a Nintendo szerint szembemegy a DCMA törvény, szoftverek védelmének megkerülése elleni tilalmával.

A Nintendo érvelése azért nagyon érdekes, mert maga a Yuzu emulátor nem szállít prod.keys kulcsokat, ezeket a felhasználónak külön kell biztosítania, és ezt a japán cég is elismeri. Például a Wii játékokra szabott Dolphin emulátor esetében nem ez volt a helyzet, ott valóban tartalmazta maga a program az úgynevezett Wii Common Key másolatát, de a Yuzu ilyet nem kínál fel. Éppen ezért a Nintendo elsődlegesen a hivatalos weboldalon található útmutatót célozza meg, amely egyfajta leírásnak tekinthető arra vonatkozóan, hogy a felhasználó miképpen tudja a kereskedelmi forgalomba hozott játékokat működésre bírni az emulátoron. Ehhez a régebbi Switch konzolok egy biztonsági rése használható fel, aminek hála kinyerhetők a dekódolókulcsok, illetve a fájlok.

A kérdés itt igazából az, hogy a Yuzu önmagában felelősségre vonható-e azért, hogy útmutatást ad a konzol védelmének kijátszásához, hiszen azt az emulátor fejlesztői is elismerik, hogy a konzolt fel kell törni a szükséges adatok használatához. Utóbbihoz ugyan eszközt nem biztosítanak, de leírást, illetve egy erre szabott Discord szervert igen, ahol a felhasználók megoszthatják egymással a tapasztalataikat.

A háttérben valószínűleg az húzódik meg, hogy maga a Yuzu emulátor egyszerűen túl jól működik, és újonnan megjelent játékokat is képes problémamentesen futtatni egy Switch konzol megléte nélkül, ami a Nintendo számára érthetően problémás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés