Új Vero notebook és napelemes „erőművek” az Acertől

A tajvani cég nem véletlenül választotta a Cop28 konferenciát legújabb termékeinek bemutatására.

Ezekben a napokban zajlik Dubajban a Cop28, mely az éghajlatváltozásra, annak megállítására, hatásainak mérséklésére koncentráló globális konferencia, az Acer pedig pont ezt a rendezvényt választotta legújabb termékeinek bemutatására. Ez persze annak fényében nem meglepő, hogy a cég már a Computexen is teljes mellszélességgel állt ki a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés mellett, így a most beharangozott újdonságok között is egy, a Vero szériába tartozó notebookot és néhány napelemes „erőművet” találhatunk.


[+]

A hordozható számítógép az Aspire Vero 16 névre hallgat, így leszármazottja az általunk is tesztelt első generációs Verónak. Külseje természetesen illeszkedik a Vero család dizájnjába, tehát szürke alapszínű, színes „pöttyökkel”, melyek az újrahasznosított, többek között az óceánokból kihalászott műanyag szemét feldolgozásával nyert alapanyagra utalnak (a sárga pöttyök a legendárium szerint üdítősflakonok kupakjai voltak egykoron). Az új generációs Vero esetében egyébként az újrahasznosított anyagok aránya már 60%-nál jár, ez kétszer annyi, mint amivel pár éve indultak. De nemcsak a külső, hanem a csomagolás, a szállítás és az utóélet területén is figyelni próbál az Acer a részletekre, így például a doboz egyrészt újrahasznosított papírból készül, másrészt maga a notebook is könnyen szerelhető, bővíthető.


[+]

Ami a gépbe épített hardvert illeti, nos, ennek részleteivel egyelőre adós a tajvani gyártó, aminek egyértelmű oka, hogy az Intel új, hivatalosan csak december közepén bemutatkozó, Core Ultra nevű Meteor Lake processzoraival fog érkezni. A körítésben valószínűleg nem lesznek meglepetések: DDR5 memóriára, NVMe SSD-re, Full HD vagy annál valamivel nagyobb felbontású kijelzőre számíthatunk, az alacsony fogyasztás jegyében pedig dedikált GPU szinte biztos, hogy kimarad a kínálatból.


[+]

A Vero 16 mellett a másik újdonság az említett napelemes energiatároló sorozat. Nevezhetnénk őket powerbanknek is, mert hordozhatónak készültek, de ez azért nem a zsebrevágós kategória, lévén 600, 1800 és 3000 wattos teljesítményűek, melyek mellé 100, 200 vagy 400 wattos összecsukható napelem választható. A legkisebb modell is 7 kg-os, maximálisan pedig 1000 wattnyi teljesítményigényt tud kiszolgálni. Mindegyik energiatároló szünetmentes tápegységként is beköthető a hálózatba, mely töltődik a normál hálózati áramról, szükség esetén pedig a napelemről vagy akár 12 voltos autós töltőről is. Ilyen formában 14 ms alatti átkapcsolási időt, 50 vagy 60 Hz-es frekvenciájú AC kimenetet, USB-s és 12 voltos autós töltőportot kínálnak. A csúcsmodell APS331 extra szolgáltatása, hogy kapacitása 2,5 kWh-ás külső elemekkel bővíthető, így maximális kiépítésben végül 17,5 kWh-nyi energiát tárolhat a rendszer.


[+]

Az APS sorozathoz érkező napelemek monokristályos szilíciumból készültek, konverziós hatásfokuk elérheti a 23%-ot. A legkisebb, 100 wattos modell 6,6 kg-os, kinyitva pedig 1683 x 554 mm-es helyet igényel.


[+]

Az energiatárolók és napelemek várhatóan 2024 márciusától lesznek elérhetők, az előbbiek árai 700 eurótól 2200 euróig, az utóbbiaké 230 eurótól 850 euróig mozognak majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények

Hirdetés