:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 5. 12:35

A Posta, a Temu és a vevők a hazai e-kereskedők rémei

A koronavírus világjárvány elvonulása és az ukrajnai háborúval beköszöntő recesszió rendkívül nehéz helyzetbe hozta a hazai e-kereskedelmi szektort, mely 2024-ben egy sor új kötelezettséget, szigorítást és egy bivalyerős külföldi versenytársat is kapott a nyakába.

Néhány évvel ezelőtt még üstökösként szárnyaló ágazatnak tűnt, ma már viszont korántsem biztos, hogy annyira jó befektetés Magyarországon webshopot nyitni vagy üzemeltetni. A megváltozott helyzetben közrejátszottak a globális gazdasági nehézségek, de egy sor új kötelezettség is megnehezíti a szegmens kisebb szereplőinek a működését, nem beszélve arról, hogy átgázolt a piacon közben a kínai Temu is, mely még a nagy régiós szereplőket is megrengette.

Ebben a helyzetben az Ecommerce Hungary Egyesület a maga módján igyekszik védelmet nyújtani tajgainak - az ezzel kapcsolatos részletekről és a szektort érő kihívásokról Ormós Zoltán, az egyesület alelnöke adott interjút a kosárérték e-kereskedelmi magazinnak.

Az interjúban többek között érinti az alelnök a januártól jelentősen megemelkedett fogyasztóvédelmi bírságösszegeket, mely a nagyobb cégeknél már a nettó éves árbevétel öt százalékát is elérheti.

Egyszerű lenne amellett érvelni, hogy miért nem fogyasztóvédelemre, hanem kereskedővédelmi hatóságokra volna szükség

-mondta el ezzel kapcsolatban Ormós, aki szerint ugyanakkor "el kell fogadni", hogy egy kereskedő és egy vásárló vitájában a kormányzat mindig az utóbbi oldalán fog állni.

Az Ecommerce Hungary ugyanakkor így is tett lépéseket annak érdekében, hogy a békéltető testületek "téves jogértelmezésen" alapuló határozatai kapcsán "megvédje" jellemzően a kisvállalati tagokat. A Pajzs 2024 program egyben lehetőséget teremt arra Ormós szerint, hogy ha valamelyik békéltető testületben "gáz van", arra felfigyeljen a minisztérium is.

Az alelnök szerint az egyesületi tagoknak gondot jelent az is, hogy a fogyasztók egy szűk rétege "sportból szivatja" a webáruházakat. Ezek azok a vásárlók, akik eleve nem is akartak vásárolni és tudatosan nem veszik át a megrendelt termékeket.

china_parcels

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ormós szerint az át nem vett csomagok nagyon sok webáruháznak okoznak komoly károkat, jóllehet a szakember nem említett konkrét számokat vagy arányokat. Az egyesület a jelenség háttérbe szorítására érdekében elérhetővé tette tagjai számára az Utánvét Ellenőr programot, ami az Ecommerce Hungary álláspontja szerint nem feketelista és adatvédelmi szempontból is a jogszabályoknak megfelelően működik.

A hazai e-kereskedelmi szektor számára ugyanakkor mégsem ez a slágertéma mostanában, hanem az a tavaly év végi rendelet, mely a webshopok számára kötelezővé teszi a Magyar Posta csomagszállító szolgáltatásának felajánlását a vevők részére.

Ormós szavai alapján itt továbbra is számos tisztázandó, jogértelmezési kérdés merül fel dacára annak, hogy a rendelet hatályba lépéséig már kevesebb mint egy hónap van csak hátra.

Nagy az ijedtség ezügyben, de én azzal számolok, hogy itt is tudunk majd segíteni

-vázolta fel az aktuális helyzetet az alelnök.

A hazai - és régiós - webshopok számára ezen felül a Temu, és minden olyan webshop is komoly fenyegetést jelent, mely a "magyar szabályokat nem betartva" értékesít Magyarországra. Ez ügyben a szervezet már beadvánnyal fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz, mely február végén közölte, elkezdte a beérkezett panaszok értékelését és azok alapján dönt a további lépésekről.

Az egész magyar ecommerce piacot kell védeni jellemzően az esztelen dömpingtől és a jogszabályba ütköző dömpingtől

-hangsúlyozta Ormós az interjúban, kiemelve, hogy a megfelelő adók és illetékek befizetése egyben európai uniós elvárás is, ugyanakkor az olcsó termék is a szabályok szerint használható legyen meghatározott ideig, legyen alkatrész utánpótlása, érvényesíthető jótállása, a vásárló élni tudjon a szavatossági vagy éppen az elállási jogával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 08:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.