Idén a fenntarthatóság erősítése és az AI térnyerése dominálja a vállalati informatikát

forrás: Prím Online, 2024. március 5. 12:59

2024-ben meghatározó lesz a vállalati IT területén a digitális ágazat környezeti hatásainak minimalizálása, a biztonsági mentési megoldások felértékelődése és a generatív mesterséges intelligencia térhódítása is – áll a Gartner és más iparági felmérések alapján, a vshosting, a menedzselt hosting megoldások közép-európai vezető vállalata által összeállított előrejelzésben.

A vshosting szakértői szerint az alábbi trendek fogják befolyásolni a vállalati informatikai fejlesztéseket 2024-ben.

 

A tárhelymegoldásoknak tükrözniük kell a piaci változásokat

 

A vállalati informatikában a legérvényesebb tendencia, hogy mindig, minden változik. A piaci körülmények állandó mozgásban vannak, amit a cégeknek, mérettől függetlenül le kell követniük. A sikeres alkalmazkodás alappillére a rugalmas adattárolás biztosítása, amihez az aktuális igényekre szabható hosting-megoldásra lesz szükség.

 

A felhő akkor jó, ha személyre szabott

 

Nemcsak a jövő, hanem már a jelen is a személyre szabott felhőmegoldásokról szól a vállalatoknál. Ezen a téren nincsenek szabvány opciók a költségek csökkentésre és a hatékonyság növelésére. Pont ezért a vshosting sem zsúfolja be a vállalatokat egyféle csomagokba, hanem minden ügyfélnél egyedileg optimalizálja a felhőmegoldásait.

 

A felhő-visszatelepítésre szükség van

 

A Citrix felmérése szerint az elmúlt három évben az informatikai vezetők 93%-a vizsgálta meg, hogyan lehet egyes szolgáltatásokat a felhőből visszatelepíteni a saját, céges infrastruktúrába. A vállalatok a munkaterhelések áthelyezését nyilvános felhőből helyben lévő környezetbe azért tartják hatékony módszernek, mert ezzel a felhőszolgáltatásokra fordított kiadások csökkenthetőek, miközben az IT rendszer teljesítménye és biztonsága javul.

 

 

A zsarolóvírusok ellenszere a biztonsági mentés

 

A növekvő számú zsarolóvírus-támadásokra reagálva a vshosting hangsúlyozza a robusztus biztonsági mentési megoldások fontosságát a vállalati IT rendszerekben. Többek közt a soft-delete funkciók használata és az adattörlési kísérletek megakadályozása biztosítja azt, hogy a vállalkozások gyorsan és stabilan helyreálljanak egy kibertámadás után.

 

Alapelvárás a fenntarthatóság 

 

Minimalizálni kell a digitális iparág környezeti hatását és muszáj támogatni a környezetbarát üzleti gyakorlatok bevezetését ebben a szektorban. Az energiahatékonyság javítására és a vállalatok karbonlábnyomának hatékony kezelésére összpontosítva az informatikai vállalatok, illeszkedve az európai szabványokhoz maguk is hozzájárulhatnak a jobb környezet megteremtéséhez.

 

Az AI diktálja a tempót

 

A generatív mesterséges intelligencia térnyerése új innovációs lehetőségeket kínál a vállalatoknak. Az általuk közvetlenül üzemeltetett AI modellek segítségével a termékeket és szolgáltatásokat személyre szabottan, az ügyfelek egyedi igényeihez igazíthatják és ezzel párhuzamosan jelentősen felgyorsíthatják, optimalizálhatják a belső munkafolyamataikat is.

 

A konténerizáció és a Kubernetes hajtja a vállalkozások IT motorját

 

A konténerizáció napjaink egyik legizgalmasabb és leginkább fókuszban lévő IT technológiája, mivel jelentős mértékben képes az erőforrások kihasználását hatékonyabbá tenni, ami a felhő-alapú környezet miatt kiváltképp meghatározó fontosságú. A nyílt forráskódú szoftver, a Kubernetes révén pedig a cégek gyorsabban fejleszthetnek, szállíthatnak és méretezhetik a tárolóalapú (konténeres) alkalmazásaikat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50