Az ügyész halálbüntetést kért a japán gyújtogatóra

Vágólapra másolva!
Japán ügyészek halálbüntetés kiszabását kérték egy 2019-es, több tucat halálos áldozatot követelő tűz vádlottjára. A férfi elismerte a gyújtogatást, de ártatlannak vallotta magát, mondván, képtelen különbséget tenni jó és rossz között.
Vágólapra másolva!

2019 júliusában a 45 éves Shinji Aoba betört a Kyoto Animation stúdió épületébe és meggyújtotta a földszinten szétlocsolt benzint.

A stúdió 70 alkalmazottja és több látogató tartózkodott az épületben. Ahogy az Origo is beszámolt róla meghalt a Kyoto Animation japán filmstúdió több ismert rendezője is.

36 ember meghalt és 32-en megsérültek.

Aobát csak azután tartóztattak le, hogy felépült égési sérüléseiből és 2023 szeptemberében a bíróságon elismerte, hogy ő gyújtotta a tüzet.

Aoba a tárgyalás előtt pszichiátriai vizsgálaton esett át és ártatlannak vallotta magát, arra hivatkozva, hogy

pszichológiai rendellenessége miatt képtelen különbséget tenni jó és rossz között.

Gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és gyújtogatással vádolják a férfit.

Aoba állítólag azt kiabálta áldozatainak, hogy "haljanak meg", amikor tüzet gyújtott és korábban azt állította, hogy a stúdió plagizálta a munkáját - ezt az állítást az ügyészek "téveszmének" minősítették.

Aoba testének 90 százaléka megégett és 12 műtéten kellett eddig átesnie. A bíróság január 25-én hirdet majd ítéletét - írja a Guardian.