Titkos helyen hódítja a kancákat Orbán ajándéka: Főúr, a szupermén két napig utazott Törökországba

2024. márc 6. 15:57
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Orbán Viktor (balra) kormányfő adta át Erdogan török elnöknek (jobbra) Főurat /Fotó: Profimedia

Orbán Viktor (balra) kormányfő adta át Erdogan török elnöknek (jobbra) Főurat / Fotó: Profimedia

Orbán Viktor nem zárta ki, hogy akár repülhet is (a legrosszabb esetben repülőre szállhat), végül azonban kénytelen volt két napig az autópályán zötykölődni Főúr, hogy megérkezzen új otthonába, Törökországba. Magyarország kormányfője egy mezőhegyesi ménnel lepte meg még tavaly decemberben a hazánkba látogató török elnököt, Recep Tayyip Erdogant. A ló egy ideig itthon maradt, ám most útra kelt – a Blikk részleteket tudott meg a nagy utazásról.

Orbán és Erdogan szakított a hagyományokkal: nem a sokadik népviseletet, névre szóló focimezt vagy hasonló közhelyes diplomáciai ajándékot adta egymásnak. A kedélyes találkozót sikerült még emlékezetesebbé tenniük, hiszen a hagyomány és a modernitás kontrasztját remekül tükröző meglepetéssel kedveskedtek egymásnak: Erdogan egy Togg T10X nevű, 435 lóerős török elektromos autóval, míg Orbán az 1 LE-s ménnel készült.

„Egy lovas nemzet ajándéka egy lovas nemzetnek: Főúr, a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniusz ménje” – írta közösségi oldalán a magyar kormányfő.

Hogy Erdoganra milyen hatással volt Orbán különleges ajándéka, jól mutatja, olyat tett, amire senki sem számított: önként átadta a kormányzást. Így egy rövidebb távon a magyar kormányfő furikázta az anyósülésen ülő török elnököt.

Később a vendég már a saját ajándéka miatt törte a fejét.

Hogy visszük el Isztambulba?” – szegezte a kérdést Orbán Viktornak, miközben új lovában gyönyörködött.

A frappáns válasz nem késett soká.

Ha jó ember ül rajta, lehet, hogy tud repülni – vágta rá a miniszterelnök.

A jelek szerint nem találtak megfelelő lovast Főúrhoz, ugyanis az állat kénytelen volt egy lószállítóban Törökországba utazni.

A mezőhegyesi szupermén istállóváltása megtörtént. Már a török kancák között hódít Főúr – fogalmazott a Mezőhegyesi Ménesbirtok kuratóriumi elnöke, Lázár János közlekedési és ipari miniszter a közösségi oldalán, ahova fotókat is posztolt az útról.

Hatalmas kamionnal szállították Főurat Törökországba /Fotó: Lázár János Facebook oldala

Hatalmas kamionnal szállították Főurat Törökországba /Fotó: Lázár János Facebook oldala

Megkerestük a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t, hogy megtudjuk, pontosan hogyan zajlott Főúr kalandja.

– A decemberi átadást követően Főúr még visszatért a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. istállójába, az utazás megfelelő előkészítése érdekében. A magyar és a török fél közötti egyeztetéseket, valamint az élőállat szállítás technikai feltételeinek teljesítését követően február 26-án, fél kilenckor hagyta el a Ménesbirtokot és 28-án, a délutáni órákban érkezett meg törökországbeli úti céljához – kapott lapunk tájékoztatást.

Azt egyelőre titok fedi, pontosan hol kezdett új életet a nóniuszi mén, de ha Erdogan szavai alapján valóban Isztambulba ment, akkor Szerbiát és Bulgáriát átszelve legalább 1200 kilométert utazott.

Főúr láthatóan kényelmesen utazott /Fotó: Lázár János Facebook oldala

Főúr láthatóan kényelmesen utazott /Fotó: Lázár János Facebook oldala

– A közúti szállítást egy nemzetközi lószállító cég biztosította, Főúr élete eddigi legnagyobb utazásán kényelmesen, egyedül volt a kamionban. Kiváló tulajdonságú ménként biztosak vagyunk benne, hogy a török lovardákban is megállja a helyét, jó hírét viszi majd Magyarországnak, Mezőhegyesnek – olvasható a ménesbirtok elektronikus levelében.

A négyéves Főúr értéke – impozáns származása és rendkívül jó tulajdonságai miatt – alsó hangon 5-10 millió forint lehet.

— Az ajándékról a miniszterelnök személyesen döntött. A Mezőhegyesi Ménesbirtok szakembereinek javaslatát kérte, nekik Főúrra esett a választásuk. Hasonló ajándék átadására a részünkről eddig nem volt példa – árulta el a Blikknek korábban Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Orbán Viktor Erdogan ajándék Mezőhegyes Lázár János