Rendkívüli testületi ülést hívtak össze Újbudán a szexuális kényszerítés ügyében érintett óvoda miatt

2024.03.06. 16:36

Március elején jelent meg  a hír , hogy belső vizsgálatot rendelt el Újbuda polgármestere, miután megtudta: a Gazdagréti Szivárvány Óvoda egyik munkatársával kapcsolatban névtelen feljelentés érkezett a XI. kerületi Rendőr-főkapitánysághoz. 

Nem sokkal később az is kiderült, hogy a korábban pedagógiai asszisztensként dolgozó férfi ellen szexuális kényszerítés miatt folyik nyomozás, továbbá azt is megírtuk, hogy a szóban forgó személy elmegyógyintézetbe került.

Az Újbudai Önkormányzat szerdán közleményben számolt be arról, hogy a képviselő-testület a Gazdagréti Szivárvány Óvodában történtek teljes körű felderítése érdekében – dr. László Imre polgármester kezdeményezésére – rendkívüli ülést hívott össze, ahol döntések is születtek.

Az ülésen a kerület vezetője elmondta: az eset mélységesen megdöbbentette, majd vázolta, hogy eddig milyen lépések születtek az ügyben – a testület ezeket ellenszavazat nélkül elfogadta.

Jelezte emellett azt is: az óvodában folyamatosan rendelkezésre áll gyermekpszichológus, emellett a városvezetés felkérte Herczog Mária gyermekvédelmi szakembert, hogy szakértelmével személyesen segítse a gyerekeket, a szülőket és az óvodai dolgozókat.

Ami a változásokat illeti:

  • Az ülésen a képviselők vizsgálóbiztos kinevezéséről döntöttek.
  • Az eljárás idejére a képviselő-testület az érintett óvoda vezetőjét felfüggesztette a munkavégzés alól, erre az időszakra az Észak-Kelenföldi Óvoda igazgatóját kérte fel az intézmény vezetésére.
  • A testület megbízta a Kulturális és Köznevelési Bizottságot, vizsgálja meg, milyen további intézkedésekkel lehet erősíteni és javítani a gyermekvédelem helyzetét a kerületben.
  • A benyújtott módosító javaslat azt is indítványozta, hogy a vizsgálat terjedjen ki az előző, fideszes városvezetés ideje alatt zajlott 2018-as munkahelyváltás körülményeire is. Ezt a kezdeményezést az indokolja, hogy a Magyar Nemzet 2024. március 3-i számában megjelent: bár az ügyben érintett dolgozóra már az előző munkahelyén is érkezett panasz, ennek ellenére nem szüntették meg munkaviszonyát, hanem áthelyezték a Gazdagréti Óvodába. 

„Meggyőződésünk, hogy Újbuda Önkormányzata ma elfogadott testületi döntései segítik az ügyben a teljes igazság kiderítését” – írták a közleményben.