Vizes ingben vált szexszimbólummá, aztán úgy is maradt

2024.03.08. 18:04
A Büszkeség és balítélet című 1995-ös filmben nézők milliói ájultak el Colin Firthtől, aki Mr. Darcyt alakítva lépett ki vizes ingben a tóból. Ugyanez az ing most eladó, és valaki akár tízezer fontért (nagyjából négy és fél millió forint) haza is viheti magával.

Árverésre bocsátják azt az inget, amelyet Colin Firth viselt a Büszkeség és balítélet című film egyik jelenetében. A jelmez egyike annak a több mint hatvan filmes és tévés jelmeznek, amelyek aukcióra kerülnek Londonban. Az árverés teljes bevételét jótékony célra fordítják – írja a BBC

Colin Firth a Büszkeség és balítélet című 1995-ös filmben
Colin Firth a Büszkeség és balítélet című 1995-ös filmben
Fotó: IMDb

Kerry Taylor vezetésével az Auctions Cosprop tartja azt az aukciót, amely az Oscar-díjas John Bright tervező által alapított jelmezház archívumából származó kincseket kínálja megvételre.

Mások melLett Madonna, Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman, Margot Robbie és Johnny Depp ruháit is elárverezik.

Így megvásárolhatják azt a Christian Dior estélyit, amelyet Madonna viselt az Evitában, Drew Barrymore jelmezét az Örökkön-örökkéből, valamint az a ruhát, amelyet Meryl Streep viselt A francia hadnagy szeretőjében. De eladó Johnny Depp kabátja is Az Álmosvölgy legendájából és Heath Ledger öltözéke a Casanovából.

Bright a The Guardiannek adott interjúban ezt mondta: „Életem munkája a filmes, tévés és színházi jelmeztervezés volt, és hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy ezt az utat járhattam.

Szilárd meggyőződésem, hogy a művészetek és a kreativitás által a gyerekek boldogabbak és egészségesebbek lesznek, ezáltal a bennük rejlő képességeket is ki tudják aknázni.

Szexszimbólummá vált

A Büszkeség és balítélet című filmben látható jelenet eredetileg nem szerepelt Jane Austen könyvében, mégis minden idők egyik leghíresebb tévés pillanatává vált. Itt Mr. Darcy (Firth) spontán úszik egyet a birtokán lévő tóban, majd csuromvizes fehér ingjében fut össze szerelmével, Elizabeth Bennettel (Jennifer Ehle).

A romantikus momentum nézők ezreit ragasztotta a tévéképernyők elé, és Firth azonnal szexszimbólummá vált.

Az ominózus részt más filmekben, többek között a Bridgerton című tévésorozatban és a Bridget Jones naplójában is megismételték.

„A forgatáson több inget is használtak, és a most kalapács alá kerülő csak egy a sok közül. Egy másikat már jótékonysági céllal elárvereztek, a harmadik pedig a Cosprop archívumában marad” – mondta Kerry Taylor aukcióvezető.