szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszter sommás véleményt mondott az intézményről. Szerinte a kancellár kitűnő szakember, az elégedetlen hallgatóknak a szenátust kellene számonkérniük.

Az egyetlen olyan egyetemünk, amellyel nagyon nehéz együttműködni.

Így jellemezte Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Zeneakadémiát, amikor a HírTV műsorában kérdezték az intézmény körüli eseményekről.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a béremelés és a fluktuáció nagy probléma az intézményben, ahol a helyzet miatt feszült hangulatú szenátusi ülést tartottak kedden, az elégedetlen hallgatók pedig országos és nemzetközi botrányt helyeztek kilátásba. Fekete Gyula rektorhelyettes arról beszélt, hogy elfogadhatatlannak tartják az egyetem kancellárja, Kotán Attila Bertalan vezetési stílusát, a szervezeti kultúra lerombolását, ami miatt az egyetemet nagy számban hagyják el felkészült szakemberek.

Felkészült szakemberek hagyják ott a Zeneakadémiát a kancellár stílusa miatt, mondja a rektorhelyettes

Fekete Gyula szerint kiállnak a dolgozók mellett, akik az anyagi megbecsültség hiánya ellenére mindent megtesznek az oktatás zavartalanságáért.

Csák János a HírTV-ben most azt mondta, hogy „tavaly egy olyan folyamat játszódott le, ahol egy bezárkózó, kicsinyes, szűk látókörű vélemény alakult ki a Zeneakadémián belül. A rektorválasztás folyamatát megakasztották rágalmakkal, másokkal. Az a jelölt, aki fennmaradt a versenyben, nem tudott belépni. Van egy átmeneti vezetés, egy átmeneti rektor, aki, úgy tűnik, nem tudja a Zeneakadémiát kordában tartani”.

Keller András visszavonta a zeneakadémiai pályázatát, mert megüzenték neki, hogy egy kőművest előbb választanának meg, mint őt

Keller András vagy maga látta be, hogy a zenei élet tiltakozása mellett nem lehet rektor, vagy a minisztérium állt ki mögüle, mindenesetre vádaskodások közepette fordít hátat terveinek, hogy a Zeneakadémia rektora legyen. Mivel a többi pályázat érvénytelen, ezért a miniszter tárgyalni kényszerül.

Kotánt, az állam által kinevezett kancellárt az egyik legkitűnőbb szakemberként jellemezte. Szerinte az őt számonkérő hallgatóknak a rektort kéne számonkérniük az oktatás, a kutatás minőségéért, a reputációért, a tanári jelenlétért. Gazdaságilag a Zeneakadémia teljesen rendben van, szögezte le, 2022-höz képest húsz százalékkal nőtt a költségvetése, és jelenleg úgy fest, hogy kevesebb hallgatóval sokkal több tanár van az intézményben.

Ha egy ilyen szenátus van, mutassák meg, mit tudnak. Teljes félreértés, hogy a Zeneakadémiának a szakmai, oktatási, tudományos, nemzetközi teljesítménye a kancelláron múlna

– mondta Csák, aki azzal összegezte a véleményét, hogy az oktatási, kutatási, nemzetközi teljesítmény siralmas a Zeneakadémián.