szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár még lehet remélni, hogy a módosításra csak a régészeti feltárások miatt van szükség, de a javaslat időpontjának megválasztása legalábbis sajátosra sikeredett.

Semjén töröltetné Táncsics és Kossuth egykori börtönének műemléki védettségét – szúrta ki a 24.hu. A KDNP-s miniszterelnök-helyettes által március 12-én benyújtott, tipikus salátatörvény egyik passzusa ugyanis így szól:

„A Budapest I. kerület 6546 helyrajzi számú ingatlan törlésre kerül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő, műemléki védelem alatt álló építmények és építményegyüttesek köréből.”

A megadott helyrajzi szám pedig a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt található épületet jelenti, amit hajdanán József-kaszárnyának hívtak. Itt raboskodott Kossuth Lajos 1837 és 1840 között és Táncsics Mihályt is innen szabadította ki a forradalmi tömeg 1848. március 15-én.

1867 után a budai térparancsnokság működött az épület falai között, majd Trianont követően a Pénzügyminisztérium rendezkedett be itt, 1948-ban pedig háborús jóvátétel gyanánt az amerikai nagykövetség tulajdonába került és 2014-ig így is maradt. Ekkor tért vissza a magyar állam tulajdonába az épület és ezt követően, 2016-ban indult meg a modern régészeti feltárása is.

A portál szerint a műemléki védelem megszüntetésében a legfurcsább az indoklás hiánya, ugyanakkor megjegyzi, hogy az egyetlen józan lehetőség, hogy a régészeti munkák miatt vált szükségessé a törlés, mivel ezek folytatásához elképzelhető, hogy meg kell bontani a falak egy részét, amit az épület jelenlegi státusza nem tenne lehetővé.