szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elektronikus, sötét hangulatú popzenei köntösben, forradalmi pátosztól mentesen álmodta újra VelvetNoise a verset, amihez szövegvideó is készült.  

A Meddig alszol még hazám? című Petőfi-versfeldolgozásához készült szövegvideó alapvetően egy állókép, amin az előadó Bársony-Németh Péter (a VelvetNoise tulajdonképpen az ő egyszemélyes, eklektikus zenei projektje) szája magyar trikolor szalaggal van teletömve, miközben börtönhangulatot idéző megvilágításban egy üres tányér hever előtte pár kokárdával.  

A fotó és a megzenésített vers együtt sokfajta asszociációra adhat okot, de a 48-as forradalom és szabadságharc évfordulójára időzített megjelenést a dalszerző-énekes így kommentálta: „A fotó és a lyrics-videó elkészítésénél az egyik legerősebb inspiráció a HVG nyomtatott verziójának legendás címlapgrafikái voltak. Pont úgy szerettem volna tűpontos lenni ezzel a fotóval, mint ahogy a Petőfi verset kiválasztottam. Az eredetileg egy pályázatra készült versfeldolgozás egy nulladik lépés, hogy egyfelől visszatérjek a magyar nyelvű dalszerzéshez, másrészt az önálló hangszerelés és zenei producering felé.”

Hogy pontosan mi az aktualitása ennek a versnek, és egyébként miért pont erre esett a választás, VelvetNoise így magyarázza: „A magyar közélet és közérzet sötét és ködös látképét azt hiszem nem lehet ezekben az időkben nem észrevenni. És ehhez még csak pártokat sem kell utálni vagy támogatni, egyszerűen a zsigereinkben érezzük. Erre ez a szöveg szerintem tökéletesen illik, legalábbis nekem az aktualitása égető és inspiráló volt a dalírásra.”

VelvetNoise – Meddig alszol még, hazám?

https://www.instagram.com/velvetnoise_/ https://open.spotify.com/artist/7u7Pv9fJ9pvyLo1AkXVGK5 Music by VelvetNoise music supervisor, mixing, mastering: Attila Áts photo by Botond Wertán A dal szövege az azonos című Petőfi Sándor költeményt felhasználva készült. Meddig alszol még, hazám? A kakas rég felkelt, Kukorékolása rég Hirdeté a reggelt. Meddig alszol még, hazám? A nap is föllépett, Beözönlő sugara Nem boszantja képed?

A Petőfi versének az alábbi versszakai szerepel a dalban:

„Meddig alszol még, hazám? / A kakas rég felkelt, / Kukorékolása rég / Hirdeté a reggelt.

Meddig alszol még, hazám? / A nap is föllépett, / Beözönlő sugara / Nem boszantja képed?

Meddig alszol még, hazám? / Míg rád nem gyúl a ház, / Mindig, míg a félrevert / Harang föl nem lármáz?

Meddig alszol még, hazám, / Szép Magyarországom? / Föl sem ébredsz már talán, / Csak a másvilágon!”

VelvetNoise legutóbb egyébként egy Anima Sound System Bob Dylan remix projektjéhez készített számot, amit szintén a HVG mutatott be.

Korábban Tövisházi Ambrus (Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band) producerelte lemezével debütált MindfulMess címen.