Horn Andrea
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

A norvég válogatott 29-25-re legyőzte a magyarokat a Tatabányán zajló férfi kézilabda olimpiai selejtezőn.

A játéknap első meccsén Portugália válogatottja 37-29-re legyőzte Tunéziát, így világossá vált, hogy a magyarok akkor sem biztos olimpiai résztvevők, ha nyernek a norvégok ellen. Ebben az esetben ugyanis a magyar csapatnak négy, a norvégoknak és a portugáloknak pedig két-két pontjuk lenne, így egy, az utolsó fordulóban elért győzelemmel felzárkóznának, azaz hármas holtverseny alakulna ki.

A legtöbben előzetesen Sander Sagosenéktől várták a tornagyőzelmet, így nyilatkozott Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is, aki ugyanakkor párhuzamot is vont a két csapat között: mindkettőben sok a tapasztalt klasszis és a fiatal tehetség, az átlövői, a beállói és a kapusai pedig nagyszerű kézilabdázók.

A magyar férfi kézilabda-válogatott
Túry Gergely

Norvégia az utóbbi években rendszerint legyőzi a magyar együttest, 2012-ben sikerült utoljára nyerni ellenük, a két évvel későbbi döntetlent pedig hat vereség követte.

Első félidő

Az első támadást a norvégok vezethették a keményen védekező magyar csapat ellen, és meg is szerezték a meccs első gólját. A másik oldalon nem kellett sokáig várni a válaszra: Bóka Bendegúz csúszva-mászva, de begurította a labdát Bergerud kapujába.

A norvégok hamar ráálltak a hét a hat elleni támadójátékra, és a 4. percben már 3-1-re vezettek. A hatodik percben Lékai Máté a Sipos Adrián által kiharcolt hetesből szerezte meg a második magyar gólt, amit Gröndahl találata követett – a labda épphogy csak kicsúszott Mikler Roland kezéből.

Túry Gergely

Sagosent hamarosan egy elhibázott csere miatt két percre kiállították, az első emberelőnyös támadását azonban nem tudta góllal befejezni a magyar csapat: a szélről berepülő Imre Bence lábon lőtte a norvég kapust. Björndahl ugyanakkor nem hibázott a másik oldalon: fordulásból lőtt látványos, hát mögötti gólt.

A hetedik perc elején végre megszületett a második magyar akciógól is: Szita Zoltánnak csináltak szépen helyet, ő pedig a kapuba bombázott. Néhány másodperccel később azonban a norvégok is betaláltak, így nem sikerült közelebb zárkózni hozzájuk (3-6).

Túry Gergely

A magyar támadások egyelőre nem álltak össze, és a védekezés sem működött hatékonyan, ezért a 10. perc felénél, négygólos norvég vezetésnél időt kért Chema Rodríguez. A rövid szünet után Bánhidi Bence végre üresre tudta játszani magát, és megszerezte az első gólját a meccsen, de a norvégok is betaláltak.

A 12. perc közepén az irányító Fazekas Gergő tört be a labdával, és csak lerántással tudták megállítani, a büntetőt azonban ezúttal elrontotta Lékai: a norvég kapus lábbal védte.

Túry Gergely

A következő perc derekán a Bartucz László váltotta a kapuban Miklert, miközben Sagosent – ezúttal szabálytalanságért – újabb két percre kiállították. Ancsin átlövésgóljával 9-5-re alakult az állás, de a norvégok továbbra sem tudtak hibázni, és immár Bartuczot is felavatták.

A 17. percben végre sikerült kivédekezni egy norvég támadást, így Bodó Richárd gólja – és Reinkind kiállítása – után Fazekas segítette közelebb a magyar csapatot az ellenfeléhez (9-12). Bartucz Gröndahl heteséhez csak hozzáérni tudott, védeni nem volt képes, aztán komoly gólpárbaj alakult ki: Fazekas és Sipos is eredményes volt, de szinte azonnal válaszoltak a norvégok is a hátrány állandósult (10-14).

Túry Gergely

A 21. perc felénél újra büntetőhöz jutott a magyar csapat, de a lehetőség ezúttal is kimaradt, most Rosta Miklós hibázott. Egy Gröndahl-Bodó gólváltás után Bartucz védett bravúrral, Pedro pedig meglőtte a 12. magyar találatot. Megint három volt közte.

A 26. percben időt kért Steinar Ege, a norvégok szövetségi kapitánya. Sem a norvég, sem a magyar támadás nem hozott azonban gólt, a következő norvég próbálkozást, Överby lövését pedig lábbal védte Bartucz.

Bartucz Csaba, a magyar férfi kézilabda-válogatott kapusa
Túry Gergely

Közben a tatabányai csarnok hatezer fős közönsége éles füttyszóval és pfujjogással vette tudomásul, hogy a macedón játékvezetők előbb Bánhidi ellen ítéltek belemenést, majd éles szemmel észrevették, hogy Pedro a vonalra lépett. Azután hetest adtak a norvégoknak, de Bartucz önkívületben azt is kivédte.

A négy és fél perces gólcsendet Imre törte meg: sikeres hetesére a két kihagyott után nagyon nagy szükség volt. Ezzel kétgólosra csökkent az ellenfél előnye, a sípszó előtt azonban Överby még betalált, így 16-13-nál vonultak pihenőre a csapatok.

Második félidő

Pocsékul indult a második játékrész: Ancsin lövését védte Bergerud, míg az üres magyar kapuba simán betalált O’Sullivan, a norvégok csapatkapitánya. Aztán meg már szerencséje sem volt a csapatnak: Bartucz kapufára tolta Gröndahl labdáját, de az a hátára pattant vissza, ahonnan aztán a hálóba pördült.

Az első magyar találathoz több mint négy perc kellett, amelyet azonban két norvég követett. A helyzet kezdett kilátástalanná válni, ezért 36. percben, 21-14-es norvég vezetésnél időt kért Chema Rodríguez. Imre Bence ismét bevarrta a hetest, de Blonz keze sem remegett meg a másik oldalon, így nem csökkent a magyar hátrány.

Chema Rodríguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya
Túry Gergely

A 40. percben Lékai találatával 16-22-re alakult az állás, a 42.-ben pedig Bodó szerzett átlövésből találatot, Bartucz meg hatalmasat védett. A következő magyar támadás során Sipos ziccerben telibe lőtte a norvég kapust, a visszapattanó labdáról pedig lecsúszott Hanusz Egon.

A 45. percben Sagosen összeszedte a harmadik kiállítását, amikor földre vitte Hanuszt, az emberelőnyt pedig ki is használta Ilic Zoran 18-22).

Sander Sagosen, a norvég férfi kézilabda-válogatott játékosa
Túry Gergely

A magyar csapat most öt a hét elleni támadásokkal próbálkozott, aminek meg is lett az eredménye: a következő gólt Rosta szerezte, a különbség pedig – Bartucz ihletett védéseinek köszönhetően – pedig megint háromra csökkent.

A norvégok azonban nem hagytak sok időt az örömre: közel kilenc perc után előbb Gröndahl, aztán Blonz lőtt nagy gólokat. Most megint oda-vissza születtek a találatok, állandósult a különbség.

Az 53. percben Imre meglőtte az első akciógólját, aztán Bartucz védett hetest és Ilic talált be, így megint felcsillant a remény, hogy a magyarok közel kerülhetnek az ellenfélhez (24-26). A kedélyeket Överby, aztán a játékvezetők hűtötték le, akik kétperces “pihenőre” küldték Szitát.

Imre Bence, a magyar férfi kézilabda-válogatott játékosa
Túry Gergely

A fórt ki is használták a norvégok, de Hanusz válaszolni tudott (25-28), Bartucz pedig megint bravúrral védett.

Már alig volt több hátra két percnél a meccsből, amikor a norvégok újra büntetőhöz jutottak – amit be is lőttek -, Ilicet pedig kiállították. Az utolsó perc is norvég hetessel indult, amit azonban Bartucz hárított. A meccs utolsó találatát Sipos bombázta Bergerud kapujába, de belefújtak a játékvezetők. Norvégia 29-25-re győzött, ami egyrészt azt jelenti, hogy ők ott lesznek a párizsi olimpián, másrészt pedig azt, hogy a magyar válogatottnak vasárnap nem lesz elég a döntetlen a portugálok ellen: a kvóta megszerzéséhez győzniük kell.