Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

forrás: Prím Online, 2024. március 18. 12:59

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

Az ABB első, 8 megavoltamperes (MVA) egységét 2021-ben telepítették a szigetcsoport legdélibb tagján, a Suðuroy szigeten. A második, 12 MVA névleges teljesítményű egységet 2022-ben telepítették a Sund erőmű mellett, Feröer legnagyobb és legnépesebb szigetén, a Streymoyon, amelyet a fő villamos-energia hálózat lát el árammal. A Borðoyon telepítendő új, 8 MVA teljesítményű egységet szintén a fő villamos-energia rendszerbe fogják integrálni. 

 

A SEV azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy az Atlanti-óceán északi részén fekvő, elszigetelt Feröer-szigetek 100 százalékban zöldáramot termeljen víz-, nap- és szélenergiából, valamint biogázból és potenciálisan árapály-energiából. Ez a törekvés az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett fontos gazdasági előnyökkel is jár, mivel megszűnik a jelenlegi függőség a drága fosszilis tüzelőanyag-importtól. A SEV számára nagy kihívást jelent, hogy a meglévő, dízelüzemű erőművének leállítása csökkenti a hálózat egyensúlyban tartásához és biztonságos működéséhez elengedhetetlen "forgó inercia" rendelkezésre állását. Ezt a problémát helyben kell megoldani, mivel a Feröer-szigeteket a szomszédos országokkal nem kötik össze áramellátó kábelek, ami azt jelenti, hogy a villamos-energia hálózat nem tud külső támogatást igénybe venni. 

 

 

Az SEV-vel folytatott együttműködés keretében az ABB a szinkronkompenzátorára alapozott innovatív technológiáját telepít a villamosenergia-hálózat stabilitásával kapcsolatos kihívás megoldására. A szinkronkompenzátorok olyan forgó villamos gépek, amelyek a terhelések és a megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelés változásait követve alapvetően fontos szolgáltatásokat nyújtanak a villamosenergia-rendszer megerősítésében és stabilitásának fenntartásában, ahogy a terhelések és a megújuló energiatermelés is változik. Ezen szolgáltatások közé tartozik az inercia, a zavarszint és a feszültségszabályozást szolgáló meddő teljesítmény. 

 

 

„A fosszilis tüzelőanyagokról történő leválást célzó tervünk megvalósítása jól halad. 2023-ban a termelt villamos energiánk valamivel több mint 50 százalékát zöld energiaforrásokból állítottuk elő. Ez azonban azt jelenti, hogy az ABB-vel folytatott, a hálózat stabilitását fenntartó technológiával kapcsolatos együttműködésünk egyre fontosabbá válik az ügyfelek ellátásának folyamatossága érdekében” – mondta Terji Nielsen, a SEV kutatás-fejlesztési vezetője. „Nagyon elégedettek vagyunk az első két szinkronkompenzátor működésével. A berendezésekkel szerzett kedvező tapasztalatok jelentős szerepet játszottak abban a döntésünkben, hogy megrendeljük a harmadik egységet Borðoy szigetén üzemelő rendszerhez.” 

 

„Az energiatermelés dekarbonizálása kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású világban lehetővé váljon a termelékenység biztosítása. Mindez azonban kihívást jelenthet a hálózat stabilitásának és rugalmasságának fenntartása szempontjából. Ezért tapasztaljuk napjainkban, hogy nagymértékben megnőtt az érdeklődés az SC technológiánk iránt, amely segít megerősíteni a gyenge hálózatokat, különösen a távoli területeken” – nyilatkozta Heikki Vepsäläinen, az ABB Nagymotorok és Generátorok divíziójának vezetője. „Nagy örömünkre szolgál, hogy folytatódik az együttműködésünk a SEV-vel, amelynek keretében egy harmadik szinkrongenerátor is telepítésre kerül. A Feröer-szigetek tulajdonképpen egy üzemi laboratóriummá válik, ahol bemutatjuk az SC-k előnyeit a sziget üzemmódú villamosenergia-hálózatokban.” 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36